Mivel kezeljük a torokfájást?

A betegek 12 százaléka általában antibiotikumot szed ha fáj a torka. Ez viszont nem csupán felesleges, hanem ártalmas is lehet.

Mi okozza a torokgyulladást?

Leginkább a téli időszakban kell megküzdenünk a megfázással, influenzával. Ezen betegségek leggyakoribb tünetei a torokgyulladás, torokfájás, köhögés, orrfolyás, láz és az általános rossz közérzet. Vajon mennyire vagyunk azonban tisztában például a torokgyulladás kiváltó okaival , és megfelelő kezelési módjaival? Egy 2014-es kutatásból mindez kiderült, illetve megtudhattuk például azt is, hogy a válaszadók mennyire ismerték az alkalmazott gyógyszerkészítmény hatóanyagát, helyes használatát.

Mivel kezeljük a torokfájást, influenza torokgyulladás gyógyszerszedés vitamin antibiotikum torokfájás
Mivel kezeljük a torokfájást?

A kutatásból kiderült, hogy a válaszadók 46 százalékánál éves szinten átlagosan kétszer jelentkeznek meghűléshez kapcsolódó kellemetlen tünetek, mint például torokfájás, orrfolyás, köhögés, rossz közérzet. A betegség első jeleit érzékelve a többség (58 százalék) azonnal vitaminokkal, vény nélkül kapható készítményekkel igyekszik kikúrálni magát, a megkérdezettek 4 százaléka viszont már az első tünetek jelentkezésekor felkeresi háziorvosát.

Tipp A vírusok okozta torokgyulladások, torokfájások enyhítésére ideális megoldások lehetnek például a vény nélkül kapható flurbiprofén tartalmú készítmények, melyek egyrészt csillapítják a gyulladást, továbbá gyorsan enyhítik a fájdalmat, függetlenül attól, hogy ezeket vírus vagy baktérium okozza. Hatásuk pedig akár 3 órán át is tarthat. Mivel a többségnek az első útja szinte azonnal a patikába vezet, felvetődött az a kérdés, hogy ott vajon mi alapján választanak gyógyszert . Közel egyenlő arányban vannak azok, akik a már jól bevált gyógyszereket választják (43 százalék) illetve akik a patikus, háziorvosuk ajánlása szerint választanak (44 százalék).

Tudják az emberek, hogy mit vásárolnak?

A gyógyszertárakban a választási lehetőségek széles tárházát tekintve adódik a kérdés, mennyire vannak tisztában az emberek azzal, hogy mit vásárolnak, majd szednek be. Kiderült, hogy a válaszadók 22 százaléka nem ismeri az alkalmazott készítmény hatóanyagát. Továbbá az is bebizonyosodott, hogy a használati útmutatót a válaszadók 44 százaléka csak abban az esetben olvassa el, amennyiben teljesen új vény nélküli gyógyszert kezd el szedni.

A kutatás kitért arra is, hogy milyen gyakran fáj a magyarok torka. Az eredmények szerint a válaszadók több mint felének (52 százalék) legalább félévente van torokfájása . Ebből 15 százalékánál ez akár háromhavonta is jelentkezhet. Torokfájás esetén csupán 6 százalék fordul azonnal háziorvoshoz, a többség (34 százalék) csak abban az esetben keresi fel a rendelőt, ha láza is van.

Mennyire vannak azonban tisztában az emberek azzal, hogy mi váltja ki a torokgyulladást, torokfájást, és hogyan kezelhetők ezek a tünetek hatékonyan? A torokgyulladások 85 százalékát a felnőttek körében vírusok okozzák, ennek ellenére a válaszadók közel egyharmada tévesen a baktériumokat okolja a betegség kialakulásáért.

A kutatásból az is kiderült, hogy a megkérdezettek 12 százaléka általában antibiotikumot szed ha fáj a torka. Ez viszont nem csupán felesleges, hanem ártalmas is lehet, hiszen az antibiotikumok helytelen és indokolatlan, túlzott mértékű használata antibiotikum-rezisztenciához vezethet. Ez azt jelenti, hogy a baktériumok megtanulnak alkalmazkodni, így egy idő után hatástalan lesz ellenük a korábban hatásos antibiotikum . Ez a jövőt tekintve komoly egészségügyi problémát jelenthet, hiszen visszatérhetnek az antibiotikum előtti idők, amikor a jelenleg jól kezelhető betegségek újra halálos kimenetelűvé válhatnak, mivel nem lesz ellenük hatásos gyógymód.

A kérdőív alapján a megkérdezettek mintegy harmada (35 százalék) évente legalább egyszer alkalmaz antibiotikum-kúrát, 14 százalékuk pedig akár 2-3 alkalommal is. 26 százalék azt válaszolta, hogy ez teljesen változó és annyiszor szednek antibiotikumot, ahányszor azt az orvosuk felírja.

Fontos megjegyezni, hogy az antibiotikumok kizárólag baktériumok okozta fertőzések ellen hatásosak. Vírusok okozta megbetegedések és tüneteik kezelésére hatástalanok. Antibiotikumokat csak és kizárólag orvosi utasításra szedjünk. Amennyiben indokolt a kezelés, ne hagyjuk abba a felírt antibiotikum szedését idő előtt, még akkor sem, ha már jobban érezzük magunkat. A teljes gyógyuláshoz szükség van az orvos által meghatározott mennyiség beszedésére. Az esetlegesen megmaradt gyógyszert soha ne adjuk át másnak és csak orvosi utasításra szedjük ismételten.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

A pára- és ködfoltok, valamint a keleti, északkeleti tájakon megmaradó felhőzet szakadozását, feloszlását követően napközben általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén erőteljes - gomolyfelhő-képződéssel. Délután főleg hazánk északkeleti, keleti harmadában számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt, helyenként északkeleten élénk lesz. A zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra