Kerülje el a fertőzést - mosson kezet!

Anyáink tanácsai közül az orvosok szerint egyet érdemes megfogadni egészségünk megőrzése érdekében: mossunk kezet, jó alaposan!

Felső légúti fertőzésDr. Thomas Weida, a Penn Állami Egyetem Hershey Egészségügyi Központjának családorvos professzora szerint az influenza, a megfázás vagy más fertőző betegségek elkerüléséhez tisztán kell tartani a kezeket - ezt az Egyesült Államok Járványügyi és Prevenciós Központja (CDC) is ajánlja.

A kézmosás abban is segíthet, hogy elkerüljük például az E. colival vagy a szalmonellával való fertőződést (Amerikában évente 76 millióan fertőződnek étel útján és 5 ezren bele is halnak ebbe).

"A baktériumok jelen vannak azokon a felületeken, amelyeket egy átlagos napunk során megérintünk: a bevásárlókocsi tolókarján, a lift nyomógombjain, a számítógép billentyűzetén, a telefonokon" - mondta el Marcia Patrick, az Egészségügyi Dolgozók Közegészségügyi és Járványügyi Szövetségének szóvivője. Ezek a baktériumok rákerülnek a kezünkre, majd a szemünkön, orrunkon vagy szánkon keresztül a bejutnak a szervezetünkbe.

A helyes kézmosás Patrick szerint a következő: megnedvesítjük a kezünket, majd beszappanozzuk, körülbelül 15-30 másodpercig dörgöljük, hogy fellazítsuk a kórokozókat a kéz felületén.

Ezután folyó vízzel leöblítjük a kezünket, ügyelve, hogy rendesen lemossuk a bőrt kiszárító szappant.

Papírtörülközővel szárítsuk meg a kezünket, mellyel ideális esetben elzárhatjuk a csapot, sőt a mosdó ajtaját is megfoghatjuk kifelé menet.

Weida és Patrick szerint az alapos kézmosáshoz megfelel a normál szappan, mivel az antibakteriális változat nagyon kiszárítja a bőrt gyakori kézmosás esetén. Ha attól félünk, maradt még kórokozó baktérium a bőrünkön, használjunk alkoholos alapú kézfertőtlenítőt.

A CDC javaslata szerint nemcsak evés előtt és a mosdó használata után kell kezet mosni, hanem például pelenkacsere, betegápolás, állatokkal vagy ürülékükkel, szeméttel való foglalkozás, sebkezelés, orrfújás, köhögés vagy tüsszentés után is.

Animáció: HáziPatika.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)