Jön az évekig védő influenzaoltás

A tudósok már embereken tesztelik a védőoltást, amely évekre védettséget nyújthat az influenza ellen.

Sokakban felvetődhet a kérdés, hogy manapság, amikor már a legtöbb betegség ellen létezik évekre védettséget biztosító védőoltás , miért nincs ilyen az influenza ellen is? A tudósok szerint azért, mert a vírus évről évre változik, ezért immunrendszerünk nem tudja "megtanulni" az éveken át tartó védekezést.

Egy hatékony influenza elleni oltás kifejlesztése érdekében tehát a kutatóknak meg kellett találniuk a vírus azon részeit, amelyek nem változnak - ez nagyjából tíz éve meg is történt -, és egy olyan védőoltás megalkotását tűzték ki célul, amely ezen állandó részek ellen fejtene ki immunreakciót.

Tíz éve nem volt ilyen durva az influenza - részletek !

Végül nem is egy, hanem több potenciális vakcina született, amelyek most különböző klinikai tesztelési fázisoknál tartanak. Az egyik ilyen lehetséges univerzális oltóanyag a vírusban lévő hemagglutinin nevű fehérjét célozná meg, egy másik viszont nem is egy, hanem összesen kilenc állandó összetevőt is képes lehet felismerni.

nem is egy, hanem több potenciális vakcina is született
Nem is egy, hanem több potenciális vakcina is született

Ez utóbbi BiondVax M-001-es néven jelenleg a harmadik klinikai vizsgálati szakaszban tart - vagyis 4000 önkéntesnek (mindnyájan 50 évesek vagy idősebbek) adták be Európában a vakcinát vagy a placebót.

Most nekik és a tudósoknak is várniuk kell, ugyanis nemcsak az számít, hogy milyen nagy lesz az eltérés az oltóanyagot vagy a placebót kapott tábor tagjainak megbetegedési arányában, hanem az is, hogy kitart-e a vakcina által biztosított védelem legalább egy évig. A szakemberek 2020 második felére ígértek eredményeket. Ha az oltóanyag eleget tesz az elvárásoknak, akkor hamarosan bevezetésre kerülhet.

Pontos dátumot még nem tudunk, de a szakértők szerint ha minden az elképzeléseik szerint alakul, akkor ez a vakcina 3 vagy akár 10 évre is védelmet nyújthat az influenzavírus, illetve akár negyvenezer influenzatörzs ellen.

Forrás: webmd.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)