Influenza: ingyen sem kérik az oltást

Több mint egymillió ember térítésmentesen kaphatná meg az influenza elleni védőoltást, mégsem jelentkeznek a háziorvosoknál a vakcináért.

A influenzával kapcsolatos legnagyobb tévhitekről korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

Az ingyenes oltóanyagok csaknem fele még megvan, minközben hétről hétre nő a betegek száma és egyre terjed a járvány - olvasható a Világgazdaság hétfői számában. A lap a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatására hivatkozva azt írja, hogy az 1,3 millió influenza elleni ingyenes vakcinák 53,3 százalékát, vagyis csaknem 640 ezer adag oltóanyagot használtak fel január elejéig a háziorvosok.

Az alacsony arány egyébként nem meglepő, hiszen egy évvel korábban még ennél is kevesebben, 628 ezren kérték a védőoltást. Az NNK közlése szerint az influenza elleni ingyenes vakcina csupán 60 százaléka fogyott el tavaly. A 2020-as oltóanyag-felhasználásról a végleges adatok április végén jelennek meg.

influenza, influenzajárvány, influenza elleni védőoltás, ingyenes védőoltás, rizikócsoport,
Az ingyenes oltóanyagok csaknem fele még megvan. Fotó: iStock

Ők kaphatják meg ingyen

Az influenza nagyon kellemetlen, lázzal, izomfájdalommal és gyengeséggel járó megbetegedés. Előfordulhat, hogy a szövődmények miatt a beteg kórházi ápolásra és intenzív terápiára szorul. Súlyos esetben halálos kimenetelű is lehet a fertőzés.

A praxisokban a térítésmentes védőoltást elsősorban a rizikócsoportba tartozók, például a hatvan év felettiek, a várandós nők, a cukorbetegek, a szív-érrendszeri betegségben szenvedők, illetve a veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapotban szenvedők kaphatják meg. A vakcina beadása után két hét alatt alakul ki a védettség. Mivel az influenzavírus a legváltozékonyabb vírus, ezért évente újra be kell oltatnunk magunkat.

Ahogy már korábban is megírtuk , az év 5. hetében - tehát január 27. és február 2. között - 30 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ez az előző hetinél 72 százalékkal több esetet jelent. Százezer lakosra átlagosan 307 megbetegedés jut, ami több mint a duplája a járványküszöbnek.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: