H1N1: mégis mi van a vakcinában? Tudjon meg mindent az oltásról!

Milyen vírus és milyen adalékanyagokat tartalmaz a H1N1 influenza ellen készült vakcina, illetve ezek milyen hatást és mellékhatást vált, válthat ki - erről olvashat cikkünkben, és további linkekkel is segítjük tájékozódását!

Sem a vitaminok, sem a friss levegő, sem más módszerek nem alkalmasak arra, hogy a szervezetet megtanítsák az új kórokozó felismerésére és elpusztítására - ám a jól működő immunrendszer előny, ezért az egészséges életmód mindenképp javallott.

Csakhogy a jó immunrendszer, az egészséges életmód önmagában nem elegendő, a H1N1 influenzát megkapták olyanok is, akik fiatalok és egészségesek voltak, kaptak a vírus miatt várandós anyák is.

Az influenza ellen a jelenleg ismert leghatékonyabb védekezés a védőoltás, a vakcina.

Két oltás - két szúrás - kétféle védelem

Eddig minden ősszel a szezonális influenza ellen lehetett oltást kérni - a kockázati csoportba tartozóknak térítésmentesen, másoknak receptre felírt, tb-támogatott vakcinát adott be az orvos saját kérésre. Most is elkészült a szezonális influenza elleni vakcina.

Ez a szezonális influenza elleni védőoltás azonban nem hatásos a H1N1 (pandémiás) influenza ellen, ezért a WHO utasításainak megfelelő vírustörzsből új vakcinát állítottak elő. Így jelenleg 2 védőoltás felvétele is lehetséges - sőt sokaknak mindkettő ajánlott is.

A két védőoltást egyszerre, két különböző testtájba (például a 2 karba) kell beadni, a védettség kialakulásához mintegy 10-14 nap szükséges. Ennyi idő kell ahhoz, hogy az immunrendszer megtanulja felismerni az eddig teljesen ismeretlen kórokozót, és előállítsa az ellenanyagot. Ha egyszer elkészült az ellenanyag, akkor a szervezet a vírus valódi támadásakor (tehát amikor megfertőződik valaki) azonnal képes lesz elpusztítani a kórokozót, a vírusok nem tudnak elszaporodni.

A védőoltás nem nyújt 100 százalékos védelmet - erre egyetlen fajta vakcina sem képes, azonban a beoltottak túlnyomó többsége egyáltalán nem betegszik meg, a maradék pedig enyhébb formában esik majd át a fertőzésen, az egyébként gyakori szövődmények esélye így minimálisra csökken.

Miért kell ennyi embert beoltani?

Ön kaphat térítésmentesen H1N1 influenza elleni védőoltást? Kattintson ide és megtudja! Ahhoz, hogy az influenza ne találjon magának gazdatestet, aki továbbterjessze, szükség van arra, hogy bizonyos számú ember be legyen oltva. A teljes átoltottság sajnos nem oldható meg, mivel a H1N1-es vírus elleni vakcina "felvétele" nem kötelező. De ha már a lakosság 60 százaléka immunizálva lesz, akkor jelentős mértékben megnehezítik a vírus terjedését olyannyira, hogy ekkor már lesz egyfajta közösségi védelem is. Ebben az esetben összesen körülbelül az emberek 80 százaléka lesz védve a járványtól, mivel a beoltottak védik környezetüket is a H1N1-es vírustól úgy, hogy nem tudják terjeszteni a fertőzést.

Nemzetgazdasági szempontból (is) fontos, hogy ha a szövődmények miatt egyébként is veszélyeztetett réteg oltást kap, akkor kevesebb kórházi ápolásra és halálesetre kell számítani.

Tudni kell, hogy az influenzajárványok eddig akár márciusig is várattak magukra, a mostani tehát korán beköszöntőnek számít. Az új influenza vírust ugyanúgy, mint a hagyományos influenza vírust, bárki elkaphatja - függetlenül az életkorától, nemétől. Szövődmények is előfordulhatnak bárkinél - sőt, a jelenlegi ismerteink szerint az egészséges várandós nők, egészséges gyermekek és egészséges fiatal felnőttek között a szezonális influenzához képest jóval több veszélyes, halálos szövődmény alakult ki.

Mit tartalmaz a H1N1 vírus elleni vakcina?

A H1N1 vírus elleni oltás tartalmaz elölt, tehát már nem élő, elpusztított influenzavírusokat, amelyeket azonban egészben hagytak meg, tehát nem hasították szét.

A vakcina előállítási eljárása során a WHO-tól kapott vírusokat nagy mennyiségben szaporítják, majd elölik, elpusztítják. Ettől a vírusnak az immunrendszert aktiváló tulajdonságai megmaradnak, de emberbe beoltva nem képes szaporodni, tehát nem képes megbetegíteni az oltott egyént. Az inaktiválásnak 100 százalékosnak kell lennie, ezt a gyártónak az inaktiválás hatékonyságának vizsgálatával minden egyes úgynevezett gyártási tétel esetében ellenőriznie és bizonyítania szükséges! A hatóságok csak ezután engednek ki a patikába vagy rendelőbe minden egyes gyártási egységnyi újabb oltást.

A vakcinát a felhasználásig hűtőszekrényben (+2°C-tól +8°C-ig) kell tárolni. Szemben több külföldi oltóanyaggal, a magyar gyártásúból egyetlen oltás is elegendő a védettség kialakításához, amely azonban nem 100 százalékos, merthogy 100 százalékos védettséget adó vakcina egyszerűen nem létezik.

A pandémiás vakcinában 1 vírustörzs található, az A/California/7/2009.

A közvetlenül a betegekből nyert, úgynevezett vadvírusokból a világ nagy központi laboratóriumai, mint a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vagy a WHO által ellenőrzött National Institute of Biological Standards and Control (NIBSC) állítják elő azokat a vírustörzseket, amelyeket a vakcinát előállító cégek megkapnak. Ez a rendszer biztosítja, hogy világszerte valamennyi vakcinagyártó azonos vírustörzset tartalmazó, optimális összetételű vakcinát állítson elő H1N1 ellen.

A vírusokat a gyártás során (mint ahogy Magyarországon máskor is) tojásban szaporítják. Az influenza-vakcina előállítása során a vírus felszaporítása két alapvető módszerrel történhet: az oltóanyaggyártók több mint 90 százaléka embrionált tyúktojásban szaporítja a vírust, a többi gyártó emlős-sejttenyészetet használ.

A magyar pandémiás vakcina gyártásához tehát tojást használnak, mindazonáltal az egyébként veszélyeztetett csoportba tartozó, de tojásallergiában szenvedők számára sem tilos az oltás - viszont fokozott körültekintést igényel, és fel kell készülni az esetleges allergiás reakció elhárítására. A tojásallergiásoknál reakciót kiváltó anyag csupán rendkívül kis mennyiségben van jelen a vakcinában!

A H1N1 elleni oltás tartalmaz még ezen kívül több olyan anyagot, amely a gyártás vagy tárolás során nélkülözhetetlen. A vakcinában van például alumínium-foszfát gél, amely egyes sütemény-liszt keverékekben és élesztő porokban is megtalálható. Nem mérgező, engedélyezett, és a túladagolás is irreális.

Található benne még nyomokban, tehát nagyon kis mennyiségben (!) formaldehid, melyet az influenzavírus inaktiválására használnak.

A H1N1-el foglalkozó anyagok gyűjtőhelye: ÁNTSZ honlapján pedig laikusok és orvosok is elolvashatják a legfrissebb hazai és külföldi szakvéleményeket.A formaldehidre ismerten túlérzékeny betegek esetében ezért óvatosság szükséges.

A vakcina tartalmaz thiomersalt konzerváló adalékként, ennek a szerves higanyvegyületnek a bomlásterméke ugyanis az etil-higany, ami a szervezetben nem raktározódik, 7 napon belül a széklettel kiürül. Sajnos sokan ezt az etil-higanyt összetévesztik a metil-higannyal, amely viszont akkumulálódik és toxikus.

A tojások bakteriális fertőzésének kizárására antibiotikumokat használnak, így aki allergiás a gentamicin szulfátra (a Vancomycinre, Neomycinre és Ciprofloxacinre), az tudassa ezt orvosával, mert akkor az injekció beadását meg kell fontolni.

Letesztelték kellőképpen ezt az új vakcinát?

A pandémiás (H1N1) vakcinában csupán a vírustörzs új - egyébként éppen úgy készül, mint a szezonális influenza, amelyből eddig Magyarországon 16 milliót (!) adtak már be az elmúlt 15 évben.

Tehát a gyártási eljárás és az összes komponens ugyanaz, mint az eddigi szezonális influenza esetében, csupán a vírust cserélték ki, hogy a H1N1-es, pandémiás influenza ellen nyújtson védelmet.

Ezért nem helytállóak azok az ellenérvek, amelyek a vakcina esetleges mellékhatásaiból származó rizikófaktorok nem kellően alapos vizsgálatáról szólnak.

A H1N1 pandémiás vírust tartalmazó influenza vakcina humán klinikai vizsgálatai 2009. augusztus 13-án kezdődtek meg. A vizsgálatok a 18-60 év közötti felnőttekre, a 60 év felettiekre, a 3-12 éves gyermekekre, a 12-18 éves serdülőkre, valamint a 3-36 hónapos gyermekekre terjedtek ki.

Ezek alapján elmondható, hogy a vakcina kiváltja a megfelelő immunválaszt. A vakcinák esetében a készítmény által kiváltott immunválaszt vizsgálják. Egészséges embereket oltanak be annak érdekében, hogy ne betegedjenek meg. Influenzavakcina esetén ez a protokoll, tehát a klinikai kísérletek során nem olthatnak krónikus betegeket. Azonban ezzel a vakcinatípussal már sok éve oltanak krónikus betegeket, és biztonságos volt számukra is.

A H1N1 vakcina mellékhatásai

Mint minden gyógyszernek (akár legegyszerűbb fájdalomcsillapítónak vagy szemcseppnek), orvosi beavatkozásnak, az influenzaoltásnak is vannak mellékhatásai, ám ezek túlnyomórészt nagyon enyhék.

Mivel az elmúlt 15 évben az influenza-vakcina összetétele (a vírusokat kivéve) és minősége azonos volt, vagy legfeljebb csak nagyon szűk határok között változott, ezért 15 év alatt rengeteg tapasztalat gyűlt össze a mellékhatásokról, mivel azokat az orvosoknak kötelessége

jelenteni.

Az elmúlt másfél évtizedben a vakcina mellékhatásainak vizsgálata során kizárólag enyhe mellékhatásokat regisztráltak, így:

  • lokális mellékhatásként az oltás helyén enyhe bőrpírt, viszketést és/vagy enyhe fájdalmat;
  • szisztémás mellékhatásként fáradtságérzést, rossz közérzetet, enyhe fejfájást.

Súlyos mellékhatást, komoly, az oltáshoz köthető betegség kialakulását nem regisztráltak a H1N1-es vakcinánál sem!

Felhasznált irodalom:
Újinfluenza kézikönyv újságíróknak

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció