Ezért nem érzünk ízeket náthásan

A bedugult orr sokak életét keseríti meg nap mint nap, és ez még egy darabig – amíg tart a nátha- és az influenzaszezon – biztosan így marad. Rossz hír, hogy a légúti betegségeket kísérő orrdugulás egyéb kellemetlenségekkel is járhat, például a szaglás és az ízérzékelés zavarával, vagy akár teljes elvesztésével.

Ki ne járt volna már úgy, hogy náthásan, bedugult orral pár korty meleg teát vagy levest, esetleg néhány finom falatot próbált magába erőltetni, de nem érezte az ízeket? Hogy gyakorlatilag mindegy, mit evett vagy ivott, mert amit elfogyasztott, élvezhetetlen volt? Sokan csak akkor szembesülnek vele, milyen életminőségbeli romlást – egyebek mellett rossz közérzetet, étvágytalanságot, esetleg émelygést, hányingert – okozhat a bedugult orr, amikor összeszednek egy makacsnak bizonyuló légúti fertőzést.

Miért okozhat szaglászavart az orrdugulás?

Szaglásunkért nagyrészt az orrüregünkben található szaglóhám, illetve annak receptorsejtjei felelősek. Ezek hihetetlenül érzékenyek, és nagyjából kéthavonta megújulnak. A belélegzett levegőt és aromákat az idegek továbbítják az agy egyes területeire, ahol megtörténik azok „azonosítása”, pontos meghatározása. Egy egészséges embernél az ép szaglóhám és orrnyálkahártya lehetővé teszi, hogy intenzíven érezze az orrnyíláson át beáramló illatokat. Ha ezek valamilyen módon – például allergia, megfázás, hurut vagy egyéb vírusfertőzés miatt – sérülnek, a nyálkahártya kiszárad vagy megduzzad, esetleg begyullad, máris kevésbé érezzük a szagokat. Súlyos esetben akár teljes szaglásvesztés is bekövetkezhet.

Fontos tudni, hogy a szaglás zavarát vagy a teljes szaglásvesztést nem kizárólag kórokozók idézhetik elő. Életkorunk előrehaladtával ugyanis az érzékszerveink, így orrunk és ízlelőbimbóink működése is természetes módon romlik. De ezt okozhatják fül-orr-gégészeti problémák, jelentkezhet bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként, sőt anyagcsere-betegségek, mint diabétesz vagy akár pajzsmirigyprobléma is előidézheti.

A szaglás és az ízlelés kéz a kézben jár

Nem mindenki van tisztában azzal, hogy nemcsak az orrlyukainkon beáramló szagokat érezzük, hanem azokat az illatanyagokat is, amelyek „bentről”, vagyis a szánkba tett falatok útján érkeznek. Sokan hajlamosak a szájüregben tapasztalt érzeteket ízként azonosítani, ám a kutatók szerint ezek 75-95 százaléka valójában aroma, amit nem ízlelés, hanem szaglás révén érzékelünk. Az orrunk több ezer szagot képes „fogni”, az ízlelőbimbóink viszont mindössze néhány ízt tudnak megkülönböztetni egymástól.

szaglás, ízlelés
A szaglászavar miatt az ízeket sem érezzük megfelelően. Fotó: Getty Images

Miért nem érezzük az ízeket náthásan?

Nagyjából 9 ezer ízlelőbimbóval születünk, ám ahogy öregszünk, ezek folyamatosan pusztulnak: hetvenéves korunkra körülbelül csak az ízlelőbimbóink fele marad meg, ráadásul a minőségük is romlik. Ebben az életkorban a nyáltermelés is csökken, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy kevésbé érezzük az ízeket. Mivel szaglásunk és ízérzékelésünk szorosan összefügg, ha vagy az egyik, vagy a másik nem működik rendeltetésszerűen – például egy vírusfertőzés miatt –, az mindkét területre kihat: sem a szagokat, sem az ízeket nem fogjuk intenzíven érezni. Becslések szerint a szaglás és az ízérzékelés zavara a lakosság körülbelül egy százalékát érinti valamilyen mértékben.

Mit tehetünk, hogy megszüntessük az orrdugulást?

Sokan még mindig a természetes megoldásokra, például az illóolajos párologtatásra, a mentolos balzsam orrkörnyéki használatára vagy a gőzölésre esküsznek. Mások a patikában vény nélkül kapható orrsprayk közül választanak. Ha viszont az orrdugulás vagy az annak következményeként kialakuló szaglás- és/vagy ízérzékelési zavar tartósan fennáll, érdemes orvossal konzultálni, hogy kiderüljön a probléma hátterében álló ok, mert annak megszüntetésével a kellemetlen tüneteknek is búcsút mondhatunk.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: