Duda Ernő a koronavírusról: „a nők védettebbek a férfiaknál”

Az emberi felelőtlenség miatt terjed most jobban a koronavírus, a nők viszont védettebbek a férfiaknál – egyebek mellett erről is beszélt egy friss interjúban Duda Ernő virológus, aki az influenzáról azt mondta, ha az emberek maszkot viselnek, akkor nincs járvány.

Az emberi felelőtlenség jelének nevezi egy friss, a Hírklikk által készített interjúban Duda Ernő azt, hogy az egy évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítva most sokkal több a koronavírus-fertőzöttek, a halálos áldozatok vagy a kórházban kezeltek száma. Azzal kapcsolatban, hogy várható-e itthon újabb hullám, azt mondta, „hullámzik ez folyamatosan, nyáron is volt egy kis púp. Ez a vírus már nem vész el.”

járvány, koronavírus, influenza, Duda Ernő
Az emberi felelőtlenség miatt rosszabbak most a járványadatok Duda Ernő szerint. Fotó: getty Images

A nők ezért ellenállóbbak

Arról is beszélt, hogy a nők védettebbek a férfiaknál a koronavírussal szemben. „16 ok van rá, de a legfontosabb, hogy miután a nőknek két darab X kromoszómájuk van, nem pedig egy, és ezen a két kromoszómán van néhány immunológiailag, meg a vírus kimutatása szempontjából fontos gén, amelynek mindkét kópiája működik, ami azt jelenti, hogy a nők általában hamarabb érzékelik a vírusveszélyt, és határozottabb választ adnak rá. Magyarán, kisebb az esélye a vírusnak arra, hogy napokon keresztül észrevétlenül szaporodhasson a szervezetben.”

Ha az emberek maszkot viselnek, nincs influenzajárvány

Az interjú során szóba került, hogy veszélyesebb lesz-e most ősszel az influenzajárvány. A virológus szerint ezt azokon a vándormadarakon kívül, akik az influenzavírust hozzák, senki sem tudná előre megmondani. Mint rámutatott, a vakcinát általában az alapján készítik, hogy Ausztráliában vagy Dél-Amerikában az ottani télen milyen vírustörzsek okoztak influenzát. Ha ott a H3N7 volt a „divat”, akkor az ellen csinálunk vakcinát. Mivel azonban nem biztos, hogy a madár azt fogja hozni, a védőoltásban általában kétféle „A” típusú, és egy-kétféle „B” típusú influenza elleni vakcinát alkalmazunk.

Duda Ernő egyébként hangsúlyozta: az nem működik, hogy a vakcinagyártás csak akkor kezdődik el, ha már itt van a vírus. Legfőképpen azért, mert 1-2 hétnek el kell telnie, hogy az oltás kifejthesse a hatását. „Tehát még ha meg is tudnák azonnal csinálni a védőoltást, mire azt kellő mennyiségben elő lehetne állítani, és beoltanák az embereket, nagyon sok idő telne el. Egyébként sem oltatják be magukat az emberek” – szögezte le, hozzátéve: 2021-es tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy ha az emberek maszkot viselnek, akkor nincs influenzajárvány.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: