Nézze meg a lábnyomát!

Gondolja végig: egész testünk súlya egy viszonylag kis felületre, a láb talpi részére helyeződik! Ez a mestermű gondozást igényel, mert ha elfárad, deformálódik, akkor az az egész test mozgására, egészségére kihat.

Lábunkban - felnőtt korunkban - 26 csont van, és számos izom, illetve ízület segítségével képes az egész test megtartására és könnyed mozgatására.

A láb boltozatos szerkezetű: van elülső és hosszanti boltozat. Ha bármelyik deformálódik, a népnyelv "lúdtalpat" emleget, pedig a két boltozat süllyedése különböző.

Lúdtalp

A lúdtalp a láb hosszanti boltozatának lesüllyedése. A hosszboltozat a talp belső oldalán húzódik. Ha ez az ív ellaposodik, akkor a talp középső része hozzáérhet a talajhoz. Gyakran úgy derül fény erre, hogy a vizes talpnyomunk "telitalpas", vagy "gágog". Jellemző a lúdtalpra, hogy akinek ez van, annak a cipősarka nem egyenletesen kopik, hanem a belső részén jobban, hamarabb elvékonyodik a sarok.

A lúdtalpat kísérheti a nagyujj bütykösödése, illetve a másik boltozatnak, a harántboltozatnak a lesüllyedése is.

Mi okozza a hosszboltozat lesüllyedését (a lúdtalpat)?

Előfordul, hogy a hosszboltozat ki sem alakul - például akkor, ha gyermekkorban nem figyeltünk a helyes cipőválasztásra, illetve ha a gyermek (5-6 éves kora előtt) nem tudott eleget járni természetesen egyenetlen talajon, tehát füvön, homokon, aprókavicsos helyen.

A boltozat "magassága" is változó, örökletes tényezők által meghatározott: vannak, akiknek eleve lejjebb van a boltozatuk, mégsem éreznek kellemetlen tüneteket. Lúdtalpat okozhatnak a laza ízületek, szalagok, sérülések, idegrendszeri betegségek, a láb ízületeinek gyulladása.

A harántsüllyedés, vagy keresztboltozat-süllyedés

Ez valójában az előláb szétterülése, kiszélesedése. Ilyenkor a harántboltozatot alkotó lábközépcsont fejei közül a középsők a szükségesnél nagyobb erővel nyomódnak a talajhoz. Tünete lehet, hogy járás során fáj a talp, vagy az, hogy a lesüllyedt fejek alatt bőrkeményedés alakul ki. Ezt a deformitást is gyakran kíséri bütykösödés, illetve a kislábujjak "kalapácsujjá" válása.

Mi okozza a harántboltozat lesüllyedését?

Kialakulásában szerepet játszhat a láb hosszan tartó túlterhelése, magas sarkú cipő rendszeres viselése, öröklött genetikai hajlam, a sarok hibás állása. Ez a deformitás megelőzhető, ha kényelmes, 3-4 cm-nél nem magasabb sarkú, nem túl vékony talpú cipőt viselünk, illetve lábunk elég edzésnek van kitéve - tehát van alkalmunk természetes (nem kemény, nem beton!) talajon mezítláb járni. Ha már kialakult az elváltozás, akkor speciális talpbetét, a harántboltozat izmait erősítő lábtorna, speciális, erre a célra kialakított gördülő talpú cipő használata segíthet.

Ha elhanyagoljuk ezt a problémát, akkor az elváltozás egyre fájdalmasabb lesz, és végül műtétre lehet szükség.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció