Korlátok közt szabadon

Magyarországon megközelítőleg 130.000 rheumatoid arthritiszben (röviden RA) szenvedő beteg él, többségük nő. Mindannyian találkozunk velük, hiszen ők a munkatársaink, szomszédaink, családtagjaink...

Keveset tudunk a betegségről

Mivel a rheumatoid arthritiszről igen szegényes az ismeret, ezért mind a beteg, mind a környezete (család, munkahely, stb.) értetlenül kezeli a helyzetet, amely tovább fokozza a bajt. A rheumatoid arthritiszben krónikus, egész életet meghatározó, sokízületi gyulladással, fájdalmakkal és számos korlátozottsággal járó, hullámzó lefolyású, autoimmun betegség.

A kór főként fiatal-és középkorú nőket támad meg. A rheumatoid arthritiszről, és a betegségben szenvedők mindennapi nehézségeiről viszont csak keveset tudunk. Mivel az érintettek folyamatos gyulladással és fájdalmakkal küzdenek, számukra külön nehézséget okoz a hétköznapi feladatok elvégzése. Többségük mégis dolgozik, gyereket nevel és főz. Az ízületi és gerincpanaszok szorosan összefüggnek az életmóddal. Joggal tehetjük fel magunknak a kérdéseket: eleget mozgunk, helyesen táplálkozunk, testsúlyunk ideálisnak mondható? Hiszen mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy életminőségünket hosszú ideig fenntartsuk.

Sokszor a kezeknél kezdődik a baj

Az emberi kézről, erről a csodálatos "szerszámról" rengeteg magasztos leírás született már.

Mindnyájunknak van emlékképe arról, ha csak egyik ujjunkat megsértettük, ha csak valamilyen kis zavar is volt a kezünkkel, milyen sutának éreztük magunkat, kellemetlen volt még az általános közérzetünk is. Érthető tehát, hogy egy olyan reumatológiai megbetegedés, amely a kéz kisízületein keresztül támad először, mennyire lesújtó, ijesztő a beteg számára. A rheumatoid arthritis, magyar nevén sokízületi gyulladás általában a kéz és láb apró ízesüléseinek gyulladásával kezdődik. Az időskor és a reuma köztudatban élő összekapcsolódása ebben a betegségben sem igazolódik. Ez az immunológiai elváltozásokon alapuló megbetegedés minden életkorban előfordul, de gyakrabban jelentkezik fiataloknál és nőknél. Előfordul, hogy az addig teljesen egészséges fiatal nő egyik napról a másikra gyengének érzi csuklóit, a kulcsot a zárban nehezen tudja elfordítani, járáskor úgy érzi, mintha "kavicsokon lépkedne", mozgása bizonytalanná válik.

Furcsa deformitások talaján

Ritkábban valamelyik nagyízület hirtelen, fájdalmas duzzanatával is kezdődhet a betegség. Általános fáradtság, rossz közérzet, hirtelen kialakult betegségérzet is jelezheti a baj megjelenését. A diagnózist az ízületi gyulladás jellege, laboratóriumi és röntgenelváltozások alapján a reumatológus szakorvos állítja fel. A betegek 10-15 százaléka ugyan teljesen meggyógyulhat, de a döntő többségnél különböző intenzitással járó, állandóan zajló betegségről van szó. A gyulladás a porc pusztulásához, kimaródásához, a szalagok, inak elszakadásához vezethet. Így az addig fürge ujjakból a legkülönbözőbb deformitások alakulhatnak ki: gomblyukra, hattyúnyakra emlékeztető elváltozások jöhetnek létre. Kezelés nélkül a beteg rohamosan veszíti el az ízületfunkcióit. A széles skálán zajló betegség minden fázisában szükség van az izmok karbantartására, szakszerű gyógytornára. A családnak, a környezetnek is meg kell ismerkedni a betegséggel, hogy ésszerűen segíthessenek, a beteg minél kevésbé legyen kiszolgáltatott, és minél tovább megőrizze önállóságát.

A képzett beteg

A "képzett" beteg nemcsak jobb életminőségben éli meg betegségét, hanem csökken az orvoshoz látogatás száma, csökken a gyógyszerfogyasztása, csökken a kórházi kezelés gyakorisága, kevésbé esik ki a munkából, kevésbé válik "rászorulttá" mind a család mind a társadalom tekintetében. Ma már elérhető a rheumatoid arthritiszben szenvedő betegek képzése. A Revita Rendelő jóvoltából már 6 éve működik a betegek képzése. Ez azt jelenti, hogy a beteg hat héten át, meghatározott tematika szerint kapják a kurzusszerű képzést: információkat a betegség keletkezéséről, lefolyásáról, terápiás lehetőségekről, és természetesen szó esik a gyógytorna szerepéről, valamint az ízületvédelemről is.

A betegek étrendi útbaigazításokat és főzési tanácsokat is kapnak. Ez tehát egy bármilyen egyéb terápiához kapcsolható, mellékhatás-mentes terápiás eszköz.

Hírességek a betegekért

F. Nagy Angéla író és az Egészségügyi és Szociális Minisztérium betegképzésért felelős munkatársa, Esztergályos Cecília és Vallai Péter színművész, valamint Ungár Anikó bűvész is sokat tesz azért, hogy minél több emberhez eljussanak az információk a rheumatoid arthritiszről és annak kezelési lehetőségeiről.

Ma már vannak a reumatológiai szakma kezében olyan terápiás eszközök, amelyek feltartóztathatják az izületek torzulásához, funkció vesztéséhez vezető elváltozásokat. Így a kezelések élhetőbb életet hozhatnak az érintettek számára, de azt érdemes tudni, hogy megfelelő figyelemmel a lerövidült élet kockázata is csökkenthető.

Forrás:
A Revita Rendelő betegségleírásai

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció