Ez jelzi, ha megbetegít a légkondi

A nyári meleget, különösen az egyre jellemzőbb hőséget sokan csak légkondicionált helyiségekben tudják átvészelni, ami azonban bizonyos esetekben torokfájdalmat, fejfájást okozhat és hozzájárulhat akár az ízületi gyulladás belobbanásához is.

A légkondicionálók használata és az ízületi fájdalmak közötti összefüggésekről, valamint a kezelési lehetőségekről dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont orvosa beszélt.

Ízületi gyulladást okoz a légkondi?

lyenkor veszélyes lehet a klíma - kattintson!

Vitathatatlan tény, hogy a légkondicionált helyiségekben sokkal kellemesebben kibírható a nyári hőség. Dolgozni és pihenni is jobban lehet így, a klíma nélküli lakásokban, munkahelyeken. Az azonos hőmérsékletre és alacsony páratartalomra beállított, zárt rendszerben keringő levegő még a port és a polleneket is kizárja bizonyos mértékig. Ugyanakkor a csukott ablakok megakadályozzák a légmozgást és a hideg levegőt is mindig ugyanabban a sávban fújja be a rendszer. Ezek azok a tényezők, amelyek sokaknál torokfájást, sőt gyulladást, rekedtséget, fejfájást, kimerültséget, esetleg nőgyógyászati panaszokat is okozhatnak.

Sokan panaszkodnak ízületi fájdalomra is a légkondival összefüggésben, de azt tudni kell, hogy a klíma "csupán" belobbantani képes a lappangó ízületi gyulladást, a reumatikus betegségeket, kialakulásukért azonban nem tehető felelőssé. A felhevülés utáni lehűlés, a nyirkos hideghatás jelentősen fokozza az izomfeszülést és -görcsöt, ami szintén fájdalmat eredményezhet.

fejfájás, klíma, légkondicionáló, légkondi, kellemetlen panaszok, ízületi fájdalmak, ízületi gyulladás,
Gyakran okoz fejfájást és egyéb kellemetlen panaszokat a légkondi. Fotó: 123rf

Fontos az orvosi segítség

Ha az ízületifájdalomnem múlik el néhány napon belül, esetleg ízületi gyulladásra gyanakszunk, érdemes orvoshoz fordulni, mert így gyorsabban, hatékonyabban, az erős fájdalomcsillapítók lehetséges mellékhatásaitól mentesen gyógyulhatunk. Az ízületi fájdalom csökkentésében ugyanis nem kizárólag a fájdalomcsillapítókra lehet alapozni. Hatékony alternatív segítséget jelenthet számos módszer, mint például a hialuronsav-injekció, amely szinte megolajozza az ízületeket. A beinjektált anyag egy átlátszó gél, amely nagy koncentrációban tartalmaz hialuronsavat. A gyulladás által érintett ízületbe fecskendezik ezt a készítményt, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását. Szóba jöhet még az orvosi kollagén-terápia, amely szintén injekciós kúraként csökkenti a fájdalmat, kezeli a kiinduló problémát - magyarázza a szakember.

A lökéshullám-terápia is igen jó módszer, ugyanis a hullám áthatol a test felszínén és beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a triggereket, valamint élénkíti az anyagcserét és a vérkeringést. Ezáltal a kezelések nemcsak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy az ízületi gyulladások részben megelőzhetők rendszeres testmozgással, a normál testsúly megőrzésével és például a légkondicionálók körültekintő kezelésével.

Az ízületbarát légkondicionálás szabályai

  • Ne vigyük túlzásba a hőmérséklet-különbséget! A légkondicionált helyiség legfeljebb 6-8 fokkal legyen hűvösebb a kinti hőmérsékletnél.

  • Ne irányítsuk közvetlenül magunkra a hideg levegőt! Már a klímaberendezések felszerelésekor érdemes úgy tervezni, hogy a főáramlat ne a legtöbbet használt területre érkezzen.

  • Ha megoldható a légkondicionáló ki- és bekapcsolása, a hűtést próbáljuk meg arra az időszakra időzíteni, amikor nem tartózkodunk az adott helyiségben. Amikor elértük a kívánt hőmérsékletet, kapcsoljuk ki a hűtést!

  • Ne tartózkodjunk tartósan a klimatizált helyiségben, óránként menjünk ki pár percre onnan!

  • Légkondis munkahelyen mindig legyen nálunk melegebb ruha, amivel melegen tarthatjuk ízületeinket.
)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)