Elhunyt a jeges vödrös kihívás arca

Meghalt Peter Frates, aki rengeteget tett a 2014-ben az egész világot körbejáró Ice Bucket Challenge sikeréért. A kezdeményezésnek köszönhetően több mint kétszázmillió amerikai dollár gyűlt össze az ALS betegséggel kapcsolatos kutatások támogatására.

Magyarországon mintegy félezer embert érint az ALS. Részletek itt.

Az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS), avagy Lou Gehrig-kór az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző idegsejtek pusztulásával járó kórkép. A betegek idővel elveszítik mozgásképességüket, végül pedig légzőizmaik is lebénulnak. Többek között ez a betegség vetett véget Lou Gehrig professzionális baseballjátékos ígéretes karrierjének az 1930-as években, illetve Stephen Hawking elméleti fizikus is ALS következtében kényszerült tolószékbe, és veszítette életét 2018 márciusában.

Az ALS-sel küzdő Peter Frates 34 évesen hunyt el
Az ALS-sel küzdő Peter Frates 34 évesen hunyt el

Öt évvel ezelőtt világszerte hatalmas népszerűségre tett szert az Ice Bucket Challenge, avagy a jeges vödrös kihívás, amelynek célkitűzése az volt, hogy felhívja a figyelmet és pénzt gyűjtsön az ALS-sel kapcsolatos kutatásokra. Az akcióhoz bárki csatlakozhatott, aki vállalta, hogy pénzt ajánl fel az említett célra, illetve nyakon önti magát egy vödör jeges vízzel, az erről készült videofelvételen pedig felkéri egy újabb ismerősét, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez. Végeredményben mintegy 17 millióan szálltak be az akcióba, és 220 millió dollárnyi támogatás gyűlt össze az ALS Association nevű szervezet számára.

Az amerikai Peter Frates sokat tett a kihívás elindításáért, népszerűsítéséért. A Bostoni Főiskola baseballcsapatának korábbi csapatkapitányánál 2012-ben diagnosztizáltak ALS-t. Hétfőn családja jelentette be közleményben a szomorú hírt, hogy Frates 34 éves korában, a betegséggel folytatott hősies küzdelemben életét vesztette. "Egy igazi harcos volt, aki mindannyiunkat arra inspirált, hogy tehetségünket és erőnket mások megsegítésére használjuk. Pete sosem panaszkodott a betegsége miatt. Ehelyett inkább lehetőséget látott benne arra, hogy reményt adjon más betegeknek és családjuknak" - olvasható a közleményben.

Forrás: cnn.com; bc.edu

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső