Az időszak, amely sok házasságot megrengethet

A menopauzát kísérő testi és lelki változások a házasságokat is komoly kihívás elé állítják. Szakemberek szerint a pároknak már korábban fel kellene készülniük a változókorral járó nehézségekre.

Egy házasságban előfordulhatnak olyan nehéz helyzetek, amelyek megrendíthetik a párok egymás iránti elköteleződését és a kapcsolatuk stabilitását. Statisztikák szerint a válások jelentős része a nők kései negyvenes és ötvenes éveire, vagyis a változókor időszakára datálható. A Metro cikke szerint a menopauza fizikai, mentális és érzelmi tünetei gyakran a legstabilabb lábakon álló párkapcsolatokat is elsöpri.

Komoly kihívás elé állítja a párokat

Változókornak (más néven klimaxnak) az utolsó havi vérzés időpontját megelőző, és azt követő életszakaszt nevezzük. Hátterében a női szervezet hormonháztartásának változása áll: a petefészek működése fokozatosan hanyatlik, végül leáll, nem termel ösztrogént és progeszteront. Ilyenkor a peteérés megszűnik, illetve a menstruáció is elmarad, azaz lezárul a termékenység időszaka. A változókor általában negyvenéves kor után kezdődik, az azonban, hogy a megváltozott hormonális állapothoz való alkalmazkodás kinél mennyi idő alatt zajlik le, egyénenként eltérő lehet: ez néhány évig, de akár egy évtizeden át is eltarthat.

változókor, menopauza
A változókor újabb kihívások elé állíthatja a párkapcsolatokat. Fotó: Getty Images

Az a brit statisztikai hivatal számításai szerint a 45 és 49 év közötti párok válási aránya tetőzik a szigetországban. A perimenopauza és a menopauza ugyanis olyan fizikai és érzelmi tüneteket vált ki, amelyek nagy kihívást jelenthetnek a párok számára. A testén végbemenő változásokkal párhuzamosan sok nő szorongással, depresszióval és önbizalomhiánnyal kell, hogy szembenézzen. Mindez komoly hatással lehet a kapcsolatokra, új problémákat okozva, vagy a korábbiakat is felerősítve.

A témában végzett egyik korábbi felmérés szerint a nők 65 százaléka érezte úgy, hogy a menopauza időszaka negatívan befolyásolta a párkapcsolataikat, az egyik fő probléma pedig az intimitás és a fizikai kapcsolat háttérbe szorulása volt. Maga a menopauza persze nem közvetlen kiváltó oka a házasságok felbomlásának, inkább csak felerősít már meglévő feszültségeket. Ez a folyamat a viták fokozódásától indul, majd a csendes közönyön keresztül a párok lassú elhidegüléséhez vezet.

Persze nem kerül minden házasság krízisbe a változókori panaszok felerősödésével. Párkapcsolati szakemberek szerint az aktív kommunikáció, a párok empatikus hozzáállása, valamint az együtt töltött, minőségi idő segíthet, hogy átvészeljék a kritikus időszakot és megerősítsék az egymás iránti elköteleződésüket. Sok esetben érdemes szakemberhez is fordulni, aki segíthet abban, hogy a szőnyeg alá söpört problémák ne váljanak kezelhetetlen méretűvé, a házastársak pedig megbeszélhessék az esetleges sérelmeiket.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

Többnyire derült, napos időre van kilátás. Csapadék nem lesz. A légmozgás mérsékelt marad, csak északnyugaton fordulhatnak elő időnként élénk széllökések déli irányból. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Késő estére 14 és 19 fok közé csökken a hőmérséklet. Egészen szombatig nem várható fronthatás a meteorológiai előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra