Tényleg tilos csókolózni, ha megfáztunk?

Reflexből eltoljuk magunktól a párunk arcát, ha valamelyikünk megfázott, pedig az orvosok szerint a csókolózás nem feltétlen olyan fertőző, mint eddig hittük.

Ugyan a megfázás nem olyan durva betegség, mint az influenza, mégis erősen rontja a közérzetünket. Ha fáj a torkunk, tüsszögünk és folyik az orrunk, többségünk legszívesebben bekuckózik egy meleg takaróval és teával, és persze ilyenkor duplán jól esik a szerelmünk ölelése és csókja is... de utóbbiról lemondunk, nehogy átadjuk neki a vírust.

Hihetetlen, a csókolózásnak is van tudománya A philematológia természetesen nem azt vizsgálja vagy tanítja, hogyan kell csókolózni, hanem a csókolózás élettani hatásait igyekszik feltárni. Biztos, hogy egy sor biokémiai folyamatot elindít az emberben, amelyről egyelőre nem tudunk túl sokat. Részletek itt!

Az igazság viszont az, hogy a csóknál sokkal nagyobb a fertőzésveszélye egy sima simogatásnak, érintésnek. "A megfázást okozó vírusok a betegek orr- és toroknyálkahártyájában tanyáznak, ahonnan tüsszentés vagy köhögés által szabadulnak ki. És mivel ilyenkor általában a kezünkkel takarjuk el a szánkat, könnyen rátapadhatnak a vírusok" - magyarázza az oregoni dr. Andy Barnett, akinek szakterülete az oxiológia.

A csókolózás sokkal kevésbé fertőző megfázás esetén, mint eddig hittük. Fotó: iStock
A csókolózás sokkal kevésbé fertőző megfázás esetén, mint eddig hittük. Fotó: iStock

Ezek alapján azt tanácsolja, hogy a tenyerünk helyett inkább mindig egy zsebkendőt vegyünk elő, ha köhögnünk vagy tüsszentenünk kell. Ezenkívül fontos, hogy betegség esetén mossunk minél gyakrabban kezet, méghozzá legalább 20 másodpercen keresztül és szappannal. Ha pedig éppen olyan helyen vagyunk, ahol nincs lehetőségünk az alapos kézmosásra, használjunk alkoholos fertőtlenítő gélt.

A másik arcának simogatását így is érdemes kerülni, de egy szimpla puszit nyugodtan adhatunk neki, akár a szájára is - kivéve, ha a szokásosnál durvább megfázással küzdünk, mert ilyenkor a torokból a nyálba is átjuthatnak a vírusok. A szenvedélyes csókolózást viszont a biztonság kedvéért tartogassuk akkora, mikor már teljesen meggyógyultunk.

Forrás: The Healthy

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső