Humánmeteo: nagyon nehéz nap vár ránk

Vasárnap nem érkezik front térségünkbe, az időjárás azonban sokak szervezetét megviselheti. A borult, fényszegény időben többen depressziót, lehangoltságot és fáradtságot tapasztalhatnak.

Vasárnap nem érkezik fölénk front, azonban folytatódik a borús, csapadékos idő. A fényszegény időszakban többen fáradékonynak érezhetik magunkat, lehangoltság és depresszió jelentkezhet, de sok más panasz is gyötörhet minket a hét utolsó napján - írja a Meteo Klinika.

Megviselheti az időseket az idő

Bár időjárási front nem érkezik fölénk, a fokozottan érzékenyek - elsősorban délkeleten - melegfronti jellegű tüneteket tapasztalhatnak. Sokaknak ezért fejfájás, gyulladásos panaszok jelentkezhetnek napközben. A krónikus betegek és az idősek körében vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a panaszok mérséklése érdekében ajánlott kerülni a fizikailag és szellemileg megterhelő tevékenységeket.

Sokakat megviselhet a vasárnapi idő. Fotó: iStock
Sokakat megviselhet a vasárnapi idő. Fotó: iStock

Az időjárás nem kedvez a szabadtéri programoknak. A nyirkos, hűvös időben alacsony hő-és komfortérzetre kell számítani, ezért nagyon könnyen meg is fázhatunk. A meghűlés elkerülése érdekében fontos, hogy az évszaknak megfelelő, réteges és vastag öltözetet viseljünk.

A légszennyezettség nem nő számottevően, de fontos, hogy a levegőminőség megőrzése érdekében kerüljük a fosszilis tüzelőanyagok égetését és lehetőség szerint a saját gépjármű helyett válasszuk a tömegközlekedést!

A közlekedés során a pára és köd okozza a fő veszélyt. A párás és ködös tájakon jelentősen lecsökken a látástávolság, emellett a nedvessé váló útburkolaton megnő a féktáv. A balesetek elkerülése érdekében tartsunk nagyobb követési távolságot és vezessünk a megszokottnál lassabban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció