Rákkeltő anyaggal szennyeződtek a vérnyomáscsökkentők

Múlt hét pénteken több vérnyomáscsökkentő forgalmazását is felfüggesztette az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet minőségi hibára hivatkozva. Az intézkedés hatására kisebb pánik tört ki a betegek között, ezért az OGYÉI soron kívüli sajtótájékoztatón igyekezett válaszokat adni. Fontos: nem szabad abbahagyni a gyógyszer szedését.

Ahogy arról a Házipatika.com korábban már beszámolt , 27 vérnyomáscsökkentő készítmény forgalmazását függesztette fel az OGYÉI. Korábbi közleményükben elmondták, hogy egy gyógyszeralapanyaggal kapcsolatos bejelentést vizsgálnak, arról azonban eddig nem adtak információt, hogy a lehetséges hiba milyen veszélyeket hordoz, valamint hogy a vizsgálat meddig fog tartani és mit tegyenek azok, akiknek ilyen kiváltott gyógyszerük van. Az információhiány miatt sok beteg úgy értelmezte a helyzetet, hogy a jelzett gyógyszereket visszaválthatják a patikákban - ez azonban feszültséget okozott a gyógyszertárakban.

A kialakult helyzet tisztázása végett az OGYÉI a mai napon sajtótájékoztatót tartott, ahol szakemberek beszéltek az intézkedés hátteréről és következményeiről. A sajtótájékoztatón részt vett dr. Szolyák Tamás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese, prof. dr. Merkely Béla a Kardiológia Tagozat vezetője és prof. dr. Járai Zoltán a Magyar Hypertonia Társaság elnöke.

27 vérnyomáscsökkentő készítmény forgalmazását függesztette fel az OGYÉI
27 vérnyomáscsökkentő készítmény forgalmazását függesztette fel az OGYÉI

Karcinogén szennyezőanyagot találtak

Dr. Szolyák Tamás tájékoztatása szerint minőségi hibát találtak egy vérnyomáscsökkentő hatóanyagnál, a hiba nem a gyártási technológiához, hanem a gyártás folyamatához köthető. Kiderült ugyanis, hogy az érintett hatóanyag (valsartan) gyártása mellett keletkező szennyező anyagok egyike meghaladja azt a határértéket, amely a gyógyszerbiztonság szempontjából elfogadható.

A szakember azt is elmondta, hogy karcinogén, azaz rákkeltő szennyezőanyagról van szó, amely hosszú távon súlyosabb mértékű egészségkárosodást okozhat. A szennyeződés pedig valószínűleg már több éve jelen lehet a gyógyszerekben. Dr. Szolyák hangsúlyozta, hogy nem minden gyártó érintett az ügyben, egy kínai cégnél merült fel probléma. Az érintett termékek forgalmazását néhány napja az OGYÉI felfüggesztette és az Európai Gyógyszerhatósággal kommunikálva azonnali figyelmeztetést adtak ki a szakmának, valamint patikai szintű visszavonást rendeltek el - magyarán a gyógyszertárakból vonják vissza az érintett szereket, a betegek azonban nem vihetik vissza őket.

A magas vérnyomás leggyakoribb okairól részletesen itt olvashat!

Az gyógyszerellátás biztosítása érdekében a hatóság folyamatosan követni fogja, mely gyártók és milyen mennyiségben tudnak valsartan hatóanyagot biztosítani, valamint hogy az egyes cégek képesek-e olyan termékeket gyártani, amelyek más forrásból származó hatóanyagból készülnek, tehát nem érintettek a szennyezéssel. Szolyák Tamás hangsúlyozta, hogy mindent meg fognak tenni azért, hogy a vérnyomáscsökkentőkből folyamatosan biztosítva legyen a lakosság ellátása.

Nem szabad abbahagyni az érintett szerek szedését

Prof. dr. Merkely Béla elmondta, hogy adataik szerint mintegy 200 ezer embert kezelhetnek Magyarországon valsartan hatóanyagú gyógyszerrel. Figyelmeztetett: a megemelkedett magas vérnomyás életet veszélyeztető állapottá válhat, ezért nagyon fontos, hogy a betegek ne hagyják egyik napról a másikra abba a gyógyszer szedését - akkor se, ha az érintett a szennyezéssel.

"Ha egy ilyen gyógyszert elhagyunk, a vérnyomás 10-20-30 Hgmm-rel is meg tud ugrani, ami magában hordozza a stroke, vagy a szívizom-infarktus kockázatát. A betegek akkor vannak kitéve legnagyobb veszélynek, ha az érintett gyógyszert bármilyen helyettesítés nélkül elhagyják" - mondta, majd hozzátette, a legjobb megoldás, ha addig szedik tovább változatlanul a gyógyszert, amíg a kezelőorvos le nem cseréli valamilyen alternatívára. Kétszázezer ember átállításához idő kell, de a szakember azt javasolja orvos kollgáinak, hogy a lehető leggyorsabban, egy hónapon belül cseréljék le a betegek gyógyszereit. További tanácsként hozzátette, hogy az átállás során fontos a folyamatos kontroll, és ha lehetőség van rá, a megszokottnál többször mérjék a betegek vérnyomását.

Prof. dr. Járai Zoltán is óva intette a betegeket a gyógyszer szedésének abbahagyásától, mert mint mondta, ez sokkal nagyobb kockázatot hordoz magában, mint a készítmény továbbszedése. A szennyező anyagnak ugyanis nincs azonnali hatása, hanem hosszútávon, felhalmozódással okozhat egészségkárosodást.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a hazai készítmények nagyjából háromnegyede éritntett az ügyben, tehát a gyógyszerek egynegyedére nem vonatkoznak a szakemberek javaslatai. Az érintett gyógyszerekről a betegek az OGYÉI honlapján , a patitkákban, valamint a kezelőorvosoknál kérhetnek információkat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Estig döntően borult marad az ég, de napközben a déli határ közelében felszakadozhat a felhőzet. Főként az ország északi kétharmadán várható további tartós eső. Több helyen hullhat kiadós mennyiség, a legtöbb csapadék a Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt, néhol élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra