Mi értelme van a vérnyomáscsökkentésnek?

Kétmillió magyarnak van magas vérnyomása. Idővel az érelmeszesedés, szívelégtelenség, szívinfarktus, agyvérzés, cukorbetegség, vesebetegség, szexuális diszfunkció is fenyegeti őket. Akár 40 éves kor előtt is?

Korai volna még az agyvérzés

Hogy mindjárt válaszoljunk a kérdésre, sajnos igen. A magas vérnyomással összefüggésben bekövetkező szív- és érrendszeri betegségek, katasztrófák kilencszer (!) nagyobb gyakorisággal érik a legszebb férfikorban lévő, 35-44 éves honfitársainkat, mint például a Svájcban élő férfiakat. Azután, a 45-64 évesek korosztályában asszonyaink is behozzák lemaradásukat.

Amíg csupán távoli szövődményekkel riogatunk, kétséges, hogy mindenkinél eléri-e célját. A magas vérnyomás önmagában nem tűnik komoly bajnak, minden további nélkül el lehet vele egy ideig élni - gondolják sokan. És bizonyára abban is van igazság, hogy a koleszterinszint-csökkentésre buzdító szövegek, ilyen tartalmú reklámok, erre alkalmas termékek egy része kizárólag a benne rejlő üzlet miatt kéredzkedik a nyilvánosságra, tehát jogosak a fenntartások.

Ha azonban azzal szembesülünk, hogy életük teljében lévő 40-50 éves férfiak agyvérzés következtében egyik napról a másikra ágyhoz kötött betegekké válhatnak, vagy szívinfarktus miatt kerülnek élet-halál közé, talán érezhetőbbé válik a helyzet súlyossága. A 45 éves magyar férfiak várható életkora 8,5 évvel, csaknem egy évtizeddel alacsonyabb, mint a már említett svájciaké. Minden nyolcadik magyar ember haláláért a magas vérnyomás okolható.

A hipertónia

A hipertónia a magas vérnyomás orvosi neve. Tartós fennállása összetett neuroendokrin betegség, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy az idegrendszer és a hormonális szabályozás zavara miatt áll fenn. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a mért szisztolés/diasztolés nyomásértékek 140/90 Hgmm fölé szöknek. Ezek egyben a vérnyomáscsökkentés célértékei is, a terápia tehát akkor hatásos, ha e határértékeket nem haladja meg a kezelt páciens vérnyomása.

Nem mindegy ugyan, hogy valakinek 145-ös vagy pedig 210-es szisztolés vérnyomást mérnek, a magasvérnyomás kezelését azonban nem csak a számértékek nagysága indokolja, hanem az úgynevezett célszervi károsodások megelőzése; vagyis az agy, a szív, a vese és a teljes érhálózat védelme. A vérnyomás abszolút nagysága másodlagos.

Szövődmények

A magasvérnyomáshoz társuló leggyakoribb jelenség az érelmeszesedés, amiről korábban úgy gondolták, hogy lassan, és csak a magas vérnyomással élők mintegy felének az ereiben alakul ki. Az érelmeszesedést legegyszerűbben a nyaki főverőérben lehet kimutatni ultrahangos vizsgálattal. Konkrét vizsgálatok viszont azt az eredményt hozták, hogy a magasvérnyomásos páciensek 82%-ában jelentős az érelmeszesedés, más vizsgálatban a 45 éves betegeknél ez az arány már 98%-os volt. Márpedig, ha a nyaki verőérben megtalálhatók az ateroszklerotikus plakkok, akkor bizony a szív koszorúerei és az agyi erek sem menetesek tőlük, így a szívizom-infarktus és az agyi érkatasztrófák veszélye is jelentős. E két szövődmény közül valószínűleg a stroke (szélütés) áll szorosabb összefüggésben a hipertóniával, mivel a megfelelő vérnyomáscsökkentés a felére csökkenti a betegség tényleges bekövetkeztének esélyét. A szív koszorúér-betegségeinek előfordulását csak 16%-kal csökkenti, itt tehát bonyolultabb az összefüggés, egyéb faktorok jobban közrejátszanak.

Említést kell még tennünk a II.-es típusú cukorbetegségről, mely a hipertóniában szenvedők mintegy 16%-ánál a rendellenes vérnyomás-értékek megjelenését követő 2-8 évben alakul ki. A cukorbetegség és a hipertónia közti összefüggés elsőre nehezebben magyarázható. Többnyire azonban a magas vérnyomás hátterében ott húzódik a helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód és az elhízás, és ez utóbbi már szoros összefüggésben van a cukorbetegség kialakulásával.

"Értékes" vizsgálat

A szakemberek az Európai Hipertónia Társaság XIV. kongresszusán, 2004. június 14-én mutatták be annak a nagyszabású vizsgálatnak az eredményeit, amelyhez egy magyarországi gyógyszergyártó cég és 215 hazai beteg is jelentősen hozzájárult. A hat éven át tartó vizsgálatot, 31 ország több mint 15 ezer, erősen veszélyeztetett, magas vérnyomású betegének bevonásával végezték.

A vizsgálat neve "VALUE", értéket jelent, valójában rövidítés - Antihypertensive Long-Term Use Evaluation -, egy újfajta hatóanyag, a valsartan hosszú távú kipróbálásának eredményeit foglalja össze, de ezen túl számos, a hatóanyagtól független tanulsággal is szolgált.

A vizsgálatba azon 50 évesnél idősebb férfiakat és nőket válogatták össze, és kérték fel, akik a magas vérnyomás mellett egyéb, a kardiovaszkuláris kockázati tényezőket jelentősen növelő megbetegedésben is szenvedtek. A vizsgálatban résztvevők 45,8 százalékának a magas vérnyomás mellett koszorúér-betegsége, 31,7 százalékának cukorbetegsége volt, 19,8 százalékuk esett már át agyi infarktuson vagy ischemiás rohamon.

Ez volt az első olyan vizsgálat, ahol vérnyomáscsökkentésre alkalmazott két nagyon korszerű gyógyszert, egy angiotenzin II receptor-blokkolót (röviden ARB-t) és egy kalciumcsatorna-gátlót "versenyeztettek" a betegek érdekében. (Az angiotenzin II. érszűkítő hatású hormon, hatását megakadályozva az erek kitágulnak. A kalciumcsatorna-gátlók pedig végső soron az erek simaizomzatának elernyedésén keresztül érik el az erek tágulását.)

Tanulságok, meglepetések, amire oda kell figyelnünk!

A betegek 92,3 százalékát már a vizsgálat előtt is kezelték vérnyomáscsökkentő készítményekkel. Az egyik elgondolkodtató meglepetés az volt, hogy ennek eredményeképp mindössze 22%-uknál sikerült az elfogadható határérték alá szorítani a vérnyomást. A többiek, ha nem is szedték teljesen feleslegesen a különböző szereket, sokkal kevésbé remélhették, hogy a célszervi szövődményektől is megvédi őket a gyógyszerszedés.

Márpedig a vizsgálatból egyértelműen kiderült, hogy a magasvérnyomás jelentkezésétől számított 4-6 héten belül beállított kezelés hosszú távon jelentősen csökkenti az akár életveszélyessé is váló szövődmények kialakulását. Nincs tehát mire várni.

Miután a nagy kardiovaszkuláris kockázatú betegek legnagyobb részét más betegségek - szívelégtelenség, szívritmuszavar, cukorbetegség, magas koleszterinszint, csökkent glükóztolerancia stb. - is érintik, összetett kezelésük nem pusztán egy gyógyszer szedését hozza magával. Ezért van jelentősége, hogy az új, ARB-hatóanyagú vérnyomáscsökkentő az új diabétesz kialakulását 23%-kal csökkentette.

Mindemellett a vérnyomáscsökkentés hatékonysága abban mérhető, hogy sikerül-e a beteg vérnyomását tartósan a 140/90-es célérték alá vinni. A legkorszerűbb szerek bizonyították, hogy képesek rá. A gyártók olyannyira biztosak készítményükben, hogy Amerikában akcióra is készülnek: sikertelen kezelés esetén visszatérítik annak árát.

A vérnyomáscsökkentők szedéséhez továbbá, jó, ha tudjuk, hogy...

  • a szívelégtelenség hosszútávú halálozása rosszabb, mint a ráké. A megfelelő vérnyomáscsökkentők szedésével a szívelégtelenség okozta halálozás visszaszorítható.
  • A béta-blokkoló és diuretikus - vízhajtó - hatású vérnyomáscsökkentők - egy, az OEP által kevésbé támogatott készítmény kivételével - kétszeresére növelik a II.-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét a gyógyszert nem szedő, magas vérnyomással élő betegekhez képest.
  • A béta-blokkolók adása ennek ellenére kifejezett javallat - szívinfarktus után, koszorúér-betegségek, szívelégtelenség, szívritmuszavarok és szapora szívverés - esetén indokolt, ezek hiányában azonban meggondolandó.
  • A magas vérnyomással kezelésbe vett páciensek érdeke, hogy kezelésük komplex rizikófelmérés alapján történjék. Ennek része egy részletes, életmódra vonatkozó kérdéseket tartalmazó kérdőív kitöltése és természetesen egy alapos kivizsgálás.
  • A kardiovaszkuláris kockázat - infarktus, szélütés előfordulásának esélye - már csökkent glükóztolerancia esetén, tehát a cukorbetegség kialakulását megelőzően is jelentősen megnő. A csökkent glükóztolerancia a vesék albumin fehérje ürítésén alapuló speciális vizeletvizsgálattal kiszűrhető.

A vérnyomáscsökkentő terápiával tehát sokkal több mindent előzhet meg, mint eddig valószínűleg gondolta. A vérnyomáscsökkentést kezdje életmódváltással, táplálkozzon egészségesen, ne hanyagolja el a testmozgást, mert ez mindennél többet ér!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)