A magas vérnyomás gyógyszeres kezelése

A magasvérnyomás-betegeknek tudniuk kell, hogy kezelésük egy életre szól, a rendszeres kontroll pedig nem csupán formalitás. Lássuk, mi minden múlik az ellenőrzésen, a kezelés szükséges módosításain!

Ideális vérnyomásnak tekinthető, ha az első (szisztolés) érték 120-129 Hgmm között van, míg a második (diasztolés) érték 80-84 Hgmm között, de mindenképpen fontos, hogy 140/90 Hgmm alatt maradjon. Amennyiben többszöri mérés alkalmával is meghaladja ez utóbbi értéket a páciens vérnyomása, akkor már magas vérnyomásról beszélünk, és ilyen esetben mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni a további vizsgálatok elvégzése és a súlyos szövődmények - például szívelégtelenség, szívinfarktus, stroke - megelőzése érdekében.

Milyen jelek alapján érdemes magas vérnyomásra gyanakodnunk? Részletek itt.

Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy nem csak a kiugróan magas értékek igényelhetnek kezelést, bizonyos állapotokban ugyanis a kevéssel 140/90 Hgmm felett mért értékeket is érdemes csökkenteni. Ezek az alábbiak:

  • a hipertónia következtében létrejövő szív- és érrendszeri vagy agyi szövődmények fennállása esetében,
  • vesekárosodás,
  • cukorbetegség,
  • örökletes magas vérnyomás, valamint annak szövődményei esetén,
  • nők esetében pedig a posztmenopauza időszakában.

Akár havonta szükség lehet kontrollra

A gyógyszeres kezelés fő célja, hogy a vérnyomást a lehető legkevesebb mellékhatást okozva csökkentse, vagyis minél kevésbé befolyásolja a beteg mindennapi tevékenységét. Mivel a sürgősségi állapotoktól eltekintve a drasztikus vérnyomáscsökkentő módszerek kerülendőek, ezért jellemzően kis dózisú szerekkel, lehetőség szerint egy gyógyszerrel indul a kezelés. Gyógyszerek kombinálására a kontrollokon mért értékek, vizsgálatok és a beteg személyes tapasztalatai alapján kerülhet sor. Ilyenkor természetesen figyelembe kell venni a gyógyszerek egymásra gyakorolt hatását, és együttes szedésük esetén pontosan kell beállítani minden egyes szer dózisát.

Ha többszöri mérés is 140/90 feletti vérnyomásértékeket mutat, magas vérnyomásról beszélünk
Ha többszöri mérés is 140/90 feletti vérnyomásértékeket mutat, magas vérnyomásról beszélünk

"A magasvérnyomás-betegség kezelésében éppen a folyamat időtartama és bonyolultsága miatt kiemelten fontos az orvos-beteg együttműködés. Olyan látszólagos apróságok is befolyásolhatják az eredményt, mint a gyógyszerek bevételének időpontja. Éppen ezért ennyire részletekbe menően kell kidolgoznunk a kezelést" - mutatott rá dr. Kapocsi Judit PhD, a Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája. "Az érintetteknek azzal is tisztában kell lenniük, hogy a kezelés célja nem csupán a vérnyomás beállítása, de a már kialakult szövődmények kezelése, illetve kialakulásuk megakadályozása. Ezért a kontrollok során nemcsak a vérnyomást mérjük meg újra és újra, de rendszeresen szükség van laborvizsgálatokra, a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorainak ellenőrzésére, továbbá az életmód felülvizsgálatára is. Az alapállapottól és a kezelés beállításának fázisától függően évente 2-4 felülvizsgálatra lehet szükség, de súlyosabb esetben akár havonta is hasznos lehet az ellenőrzés" - tette hozzá.

Meddig kell csökkenteni a vérnyomást?

Kardiológusok és más szakorvosok folyamatosan egyeztetnek erről a kérdésről. A jelenleg talán legelfogadottabb álláspont szerint az elsődleges cél a 140/90 Hgmm alatti érték elérése, de ez változhat a beteg egyéni állapotának, tűrőképességének függvényében. Dr. Kapocsi Judit szerint a keret adott, de a konkrét terápiát a betegre kell szabni. Ennek megtervezésében és kivitelésében az ABPM, vagyis a 24 órás vérnyomásmérés is nagy segítséget jelent.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: