Mit jelez, ha mozgás közben hamar kifulladunk?

Nem csak a rossz kondíció lehet az oka, ha testmozgás során hamar elfogy a levegőnk, fulladunk, nehézlégzés jelentkezik. A fizikai terhelésre jelentkező asztma a népesség 5-20 százalékát is érintheti, így panaszok esetén fontos a kivizsgálás.

Ha edzés közben hamar kifulladunk, elfogy a levegőnk, a háttérben a rossz kondíció is állhat. Ha nincs egyéb panaszunk, a rendszeres edzések folytatásával javul a terhelhetőségünk, és a légzési problémák is fokozatosan csökkennek. Fizikai terhelésre jelentkező asztma esetén azonban a panaszok az idő hatására sem változnak jelentősen. Asztmára utal, ha a nehézlégzés, zihálás mellett köhögés is jelentkezik, ez ugyanis nem jellemző, ha csak a rossz kondíció okozza a légzési panaszokat.

Dr. Potecz Györgyi, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy a köhögés mellett a fizikai terhelésre jelentkező asztma másik jellegzetessége, hogy a légzési panaszok az edzés után rosszabbodnak. Ha valaki nem elég edzett, a mozgás hatására elfogy a levegője, majd ahogy visszavesz a tempóból, a légzése is normalizálódik. Asztma esetén azonban az edzést követően még 10-15 percig fennállhatnak a légzési panaszok.

Nem csak a rossz kondíció lehet az oka, ha testmozgás során hamar elfogy a levegőnk.
Nem csak a rossz kondíció lehet az oka, ha testmozgás során hamar elfogy a levegőnk. Fotó: Getty Images

Sok az aluldiagnosztizált beteg

2018-as adat szerint a népesség 5-20 százalékát érintheti a fizikai terhelésre jelentkező asztma . Ennek ellenére a betegség jellemzően aluldiagnosztizált, mivel az érintettek könnyen a rossz erőnlétre fogják a tünetek jelentkezését. Így azonban könnyen elmehet a kedvük a mozgástól, amivel hosszú távon az egészségüknek sem tesznek jót, diagnózis hiányában pedig az asztmás tüneteik is rosszabbodni fognak. Kezelés nélkül ugyanis várhatóan idővel egyre kisebb terhelésre is légzési panaszaik jelentkeznek.

Ezt tegyük ha panaszaink vannak

"Ha testmozgás hatására nehézlégzés, fulladás, köhögés jelentkezik, javasolt a tüdőgyógyászati kivizsgálás. Amennyiben ennek során asztma igazolódik, a beteg számára felírjuk a szükséges gyógyszereket, amelyek segítségével a tünetek kialakulását meg tudja előzni" - magyarázza dr. Potecz Györgyi. Asztmával is lehet sportolni, sőt, kifejezetten javasolt is, a panaszmentességhez azonban a megfelelő módon kell alkalmazni a tüdőgyógyász által felírt készítményeket.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: