Miért nem kapunk náthásan levegőt?

Mi okozza az orrdugulást, a tüsszentést? A legtöbben valószínűleg azt válaszolnák, hogy a behatoló kórokozók. Ám ez csak részben helyes válasz, valójában a szervezetünk védekezésének következtében duzzadnak meg a nyálkahártya sejtjei. Elmondjuk, hogyan!

Légutainkat nyálkahártya borítja, amely szemmel nem látható, milliónyi csillószőrrel van borítva. A csillószőrök olyanok, mint egy nyálkával borított szállítószalag: feladatuk, hogy a beszippantott szennyeződéseket, illetve kórokozókat magukhoz vonzzák, és kifelé tartó mozgásukkal kisöpörjék az orron kívülre. A csillószőrök percenként átlagosan 250 "csapást" végeznek. Így próbálja elérni a szervezet, hogy a baktériumok és vírusok ne jussanak beljebb, az alsó légutakba.

Tudta-e? Orrüregünkben naponta több deciliter nyák termelődik, ám ez normális esetben a nyálkahártya nedvesen tartásához és a beszívott száraz levegő nedvesítéséhez kell. Ám ez a csillószőrös védelmi vonal a légutakban is sérülékeny: ha például dohányfüst, kemikáliák, a túl száraz levegő vagy egyéb ok miatt megsérül, akkor nem képes elég hatékonyan elvégezni ezt a "kisöprögetéses" munkát. Az is előfordul, hogy olyan nagy mennyiségű kórokozó érkezik egyszerre, hogy csak egy részét sikerül eltávolítani. Az orrlégzést kihasználva akár óránként 150 kilométeres sebességre felgyorsulva érkezhet több százezer vírus egyszerre a szervezetünkbe.

A kórokozók - az orr anatómiája miatt - túlnyomó részben a csillószőrös hengerhámon landolnak, ahonnan máris elkezdődik a "kisöprögetésük". Ám ha olyan helyre érkeznek, ahol éppen nincs csillószőr, akkor hozzátapadnak a nyálkahártya sejtjeihez, és behatolnak azokba. Láncreakció indul be, mert az egyetlen gazdasejtben szaporodó vírusok további egészséges sejteket fertőznek meg, ezzel megakadályozva, hogy elvégezzék a feladatukat.

A károsított vagy megfertőzött nyálkahártyasejtekből úgynevezett prosztaglandinok, leukotriének és hisztamin szabadul fel. Milyen reakciókat váltanak ki ezek az anyagok?

  • A prosztaglandinok olyan hormonok, amelyeket valamennyi szövet és szinte minden sejt előállíthat, ha a sejt mechanikus vagy vegyi hatás következtében károsodik - tehát náthás vírusfertőzés esetén is. Aktiválják azokat az anyagokat, amelyek a testben levő fájdalomérzékelő receptorokat "riadóztatják".
  • A leukotriéneknek több fajtája ismert, a nátha szempontjából érdekes hatásuk, hogy gyulladáskeltő, illetve duzzanatot okozó anyagok.
  • Hisztamint a hízósejtek és a bazofil sejtek termelnek, hatására a hajszálerek falának áteresztőképessége hirtelen megnő, ödéma keletkezik. A hisztamin lökésszerű felszabadulása legtöbbször viszketéssel, a légzőhám ingerlésével jár - ez okozza a tüsszentést!

Mivel a sérüléskor felszabadult anyagok gyulladást és duzzanatot okoznak, így az orr nyálkahártyája nagyobb helyet foglal el az orrüregben. A duzzanat tehát igazából a szervezet védekezésének része vagy "mellékterméke", mivel az érintett részen fokozódik a vérellátás, egyre több fehérvérsejt érkezik a helyszínre, hogy legyőzze a betolakodókat.

Érdekesség Az orrnyálkahártya duzzanatának csökkentésére már évezredek óta használnak szereket. A Talmudból származó ókori recept szerint fehér kutya trágyáját keverték mirhával. Egy ősi hindu keverék borsot, mustárt, nősziromgyökeret és ördöggyökeret tartalmazott. 5000 évvel ezelőtt Kínában viszont ephedrin-tartalmú gyógynövényt használtak erre a célra. (Forrás: Dr. Huszka János - Az orrcseppek hatása az orrnyálkahártyára) Sajnos a csillószőrök száma is csökken egyes vírusfertőzések miatt, a náthavírusok pedig egyszerűen csak megbénítják a működésüket, ezért a termelődő nyálka felhalmozódik, összesűrűsödik, ezáltal még nehezebben ürül ki, így esetleg eltömíti a légutakat is, közben pedig tökéletes táptalajt biztosít más kórokozóknak, például baktériumoknak is. Ilyenkor tapasztalja azt az ember, hogy alig kap levegőt és csorog az orra, mert a szűkebb orrjáratokon átjutó kevesebb levegő nem is képes annyi folyadékot elpárologtatni. Bőséges, vizes jellegű orrváladékozás jelentkezik, hogy a besűrűsödött váladék oldódjon, ám az orrnyálkahártya továbbra is duzzadt. Szélsőséges esetben a híg, vízszerű orrváladék mennyisége elérheti a több litert is, néha még a százas zsebkendőcsomag sem bizonyul elegendőnek az ilyen napokon. Ezért is érdemes megfelelő szerekkel gátolni ezt az extrém váladékképződést.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő