Mi az asztma?

Az asztma (asthma bronchiale) visszafordíthatatlan légzési nehezítettség, a hörgők krónikus gyulladásos betegsége.

Mi az asztma?

Az asztma (asthma bronchiale) visszafordíthatatlan légzési nehezítettség, a hörgők krónikus gyulladásos betegsége, melynek során a légutak a hörgők nyálkahártyájának duzzanata valamint a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása miatt beszűkülnek. Görcsös állapotban a kilégzés nehezített, ami fulladást, nehézlégzést okoz.

Beteg nyálkahártya

A hörgők nyálkahártyáján az asztmás gyulladásra jellemző jelek mutathatók ki: duzzadt, jellegzetes sűrűn folyó nyálkát termelhet, ami az asztmás gyulladás egyik következménye lehet. A szakember a nyálkahártyát képező sejtek pusztulását észleli. Jellegzetesen megtalálhatók a fokozott immunrendszeri reakcióban résztvevő sejtek, a hízósejtek, az eozinofil granulociták, az ún. Th2-es limfociták, valamint súlyos rohamnál a neturofil granulociták.

Vészjelek

A legfeltűnőbb tünet a sípoló, ziháló légzés, mellkasi feszülés. A tünetek időszakosan, hirtelen rohamokban jelentkeznek. Jellemző továbbá a köhögés, a légutak beszűkültségének érzete, a légszomj, ami a legkülönbözőbb külső ingerekre felléphet. Hideg, érzelmi hatás, fizikai megterhelés vagy valamilyen idegen anyag belégzése, különböző, főként vírusos fertőzések is kiválthatják az asztmás rohamot és a betegség fellángolását.

Megelőző és állandó kezelés

A modern asztmaterápia főként gyulladásgátlókat és hörgőtágító gyógyszereket alkalmaz. A gyógyszerválasztás nagyban függ az asztma súlyosságától. A gyulladásgátlók használatának célja az asztmás rohamok megelőzése, míg a hörgőtágítók az asztmás roham idején kínálnak gyors segítséget, és a tüneti kezelés eszközei. Napjainkban a legfontosabb az asztma idejekorán történő felfedezése és a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása, mivel ezzel nem csak az állapot romlása, de a netán halálhoz vezető fulladás is megelőzhető. A betegség jól kezelhető, de jelen tudásunk szerint nem gyógyítható.

Biztos, hogy asztma?

A jellegzetes tüneteket észlelve ajánlatos minél előbb orvoshoz fordulni, aki aztán elvégzi a betegség igazolásához szükséges vizsgálatokat. Erre azért is szükség van, mert bármilyen egyértelmű jelei is vannak az asztmának, vannak kórállapotok, amelyek kísértetiesen hasonló panaszokat tudnak produkálni. Sőt, az is megeshet, hogy az "asztmarohamok" pszichés eredetűek. Ha így volna is, a szervi bajt mindenképp ki kell zárni, a vizsgálatok tehát ekkor sem fölöslegesek. Kétségtelenül asztmáról van szó, ha beigazolódik, hogy a korábbi légzési nehezítettség kilégzési problémákra vezethető vissza, - ennek megállapításához az orvos alaposan kikérdezi páciensét arról, mit érzett, hogyan jelentkezett a betegség -, ha a hörgők visszafordíthatatlan elváltozására derül fény, valamint, ha minden egyéb betegség és kórkép kizárható.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció