Kellemetlen kiütések az ételektől

A nem várt ételreakció tüneteivel, mint a bőrkiütés, az ajak- és arcduzzanat, a tüsszögés, az asztmás roham sokan keresik fel az allergiarendeléseket.

Milyen ételallergiák vannak?

A szokatlan ételreakció egyik fajtája az ételallergia , amelyet legtöbbször a mogyoró, a tej, a tojás vált ki. Az étel okozta allergiás tünetek néha egészen súlyosak lehetnek, és az egész szervezetet érintő, életveszélyes reakciókat is kiválthatnak már kis mennyiségű étel fogyasztása után is.

A táplálékallergia tünetei gyerekeknél Gyakran előfordul, hogy az anyatej melletti hozzátáplálásnál a babáknak nem sikerül panaszmentesen fogadniuk a frissen bevezetett ételt. Milyen esetben lehet szó táplálékallergiáról ? Kiderül korábbi cikkünkből.

Ételallergia, allergia, gyerekek, táplálkozás
Az ételallergia főként gyermekeknél fordul elő.

Nem mindig allergiáról van szó

A különböző eredetű ételreakciók nem minden esetben allergiás jellegűek , bár a tünetek nagyon hasonlóak: bőrkiütés, ajak- és arcduzzanat, rosszabb esetben gégevizenyő, de kialakulhat, hasi görcs vagy hányás is. A felnőtteknél is előforduló, úgynevezett ételintolerancia kialakulását előidézheti elhúzódó vagy nagy adagban alkalmazott antibiotikumkúra, a hasznos bélbaktériumok eltávozása a szervezetből heves hasmenés miatt, vagy bizonyos enzimek működési zavarai. A tejcukor-érzékenységet például a tejcukor lebontásához szükséges enzim hiánya okozza.

Ha allergiaszerű tüneteket észlelünk, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. A tünetek kezelése, majd elmúlása után kerül sor annak kiderítésére, hogy mi okozta a heves ételreakciót.

Tévhitek az ételallergiáról Mai, civilizált világunkban sajnos nagyon gyakori jelenség, hogy bizonyos élelmiszerek elfogyasztását követően szervezetünk kellemetlen panaszokat produkál. A reakciók különbözőségét sok tényező befolyásolja. Ha felismerjük is ezeket, vagy nem találunk egyéb magyarázatot kellemetlenségeinkre, kerüljük az öndiagnosztizálást, és óvatosan bánjunk az öngyógyítással! Az élelmiszerek okozta érzékenység sokkal súlyosabb elváltozás, minthogy elbagatellizálhatnánk a részleteit. Szakemberek segítsége nélkül eltévedhetünk a rendelkezésünkre álló nagy információáradatban, melynek egy része igen távol áll a szakmai valóságtól. Íme néhány tévhit , melyekkel a témával kapcsolatban találkozhatunk!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)