Jelek, amik asztmás rohamra figyelmeztetnek

Kezeletlen légúti allergiából könnyen kialakulhat asztma is, amelyet sok esetben ijesztő rohamok kísérnek. Milyen jelek figyelmeztetnek egy asztmás roham kialakulására?

A hörgők krónikus gyulladásos betegségét hívjuk asztmának, melynek során a légutak beszűkülnek, a légzés nehézkessé válik, és fulladás alakul ki. Ezt a görcsös állapotot az váltja ki, hogy a hörgők és hörgőcskék nyálkahártyája bizonyos környezeti ingerekre - többek között allergének, dohányfüst, hideg levegő, stressz vagy fizikai terhelés - érzékenyebbé válnak, és begyulladnak. A nehezített légzés miatt ijesztő roham lehet úrrá a betegen, és csak gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel enyhíthetők a tünetek, melyet a legtöbbször inhalációs spray segítségével juttatnak a szervezetbe. A roham hirtelen jön, de bizonyos jelek utalhatnak rá. Mik is ezek pontosan?

Asztmás roham esetén fontos, hogy a beteg mielőbb rohamoldóhoz jusson
Asztmás roham esetén fontos, hogy a beteg mielőbb rohamoldóhoz jusson

Azasztmavisszafordíthatatlan légzési nehezítettség, a hörgők krónikus gyulladásos betegsége. Kialakulásáról és kezeléséről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

Az asztmás roham előjelei

Sajnos az asztmás roham előjelei nem túl specifikusak, a kezdeti tünetek pedig a beteg általános egészségi állapotának, valamint az asztma mértékének függvényében is változhat. Kezdetben fejfájást, rossz közérzetet tapasztalhatnak a betegek, majd feszülő érzés alakulhat ki a mellkasban, amit légszomj követ. Bizonyos esetben már a roham kezdeti szakaszában is erőltető, száraz köhögés jelentkezik, illetve gyerekek a nyaki és a mellkasi tájékon viszkető érzésről is panaszkodhatnak. A légzés sípolóvá, zihálóvá válik, és egyre nehezebbnek érzi a levegővételt az asztmás.

Általában ezek az asztmás rohamok jobban megijesztik a beteg környezetét, mint magát a beteget, aki többször is átélte már, és jó esetben kéznél tartja a tüneteket enyhítő gyógyszert. Fontos, hogy mihamarabb segítsük hozzá a személyt a rohamoldóhoz, hogyha pedig ez nincs nála, akkor segítsük őt a nyugodt légzésben, és hívjunk segítséget. Fulladása miatt a beteg ösztönösen gyorsítani próbálja a lélegzetvételét, ez azonban csak felületes légzést jelent, ami tovább fokozza az oxigénhiányt. Azt sem szabad hagyni, hogy túl sokszor használja az inhalátort, mert ez más mellékhatásokat is okozhat, például szaporább szívverést.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)