Inhaláljunk narancsot?

Izraeli kutatók olyan anyagot találtak a citrusfélék olajában, amely megköti a szennyezett levegő egyik legveszélyesebb összetevőjét, az ózont. A gáz irritálja a légutak nyálkahártyáját, és az asztmára jellemző gyulladást hoz létre.

A legújabb kutatási eredmények szerint a citrusolajak egyik összetevője segíthet az asztma gyógyításában. Az izraeli kutatók a patkányokkal végzett sikeres kísérletek után folytatják az állatokon történő tesztelést, hogy a kutatás mielőbb elérje a klinikai stádiumot. Ha a citrusolaj összetevője, a limonen hasznosnak bizonyul, asztmások millió lélegezhetnek fel - a szó szoros értelmében - világszerte.

Asztma: az ismert diagnózis

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az asztmás betegek száma 100 és 150 millió között van. Magyarországon az asztma a népesség 2-3%-át érinti, de a betegek száma folyamatosan nő; a légúti allergiások 20-40%-nál fejlődik ki asztma.

Az asztmás beteg szervezete fokozott érzékenységgel reagál teljesen hétköznapi ingerekre, és a nyálkahártya gyulladásával és légútszűkületet kiváltó anyagok termelésével válaszol a rohamot kiváltó tényezőre. A klinikai tünetek könnyen felismerhetők: rohamokban jelentkező nehézlégzés, jellegzetesen sípoló kilégzéssel, amelyet mellkasi feszülés és száraz köhögés kísér. A roham közvetlen kiváltó oka lehet allergén - pollen, háziporatka, állatszőr -, füst vagy hideg levegő belégzése, illetve fizikai terhelés, vagy stressz.

Ózon: az asztmás betegek ellensége

A környezetszennyező anyagok egyik legveszélyesebbike az ózon. Az eddigi vizsgálatok szerint a szennyezett levegő belégzése gyakori előidézője az asztmás rohamnak, főleg gyerekek esetében. A kékes, mérgező gáz irritáló hatást fejt ki a légutakat borító nyálkahártyára, amelyben gyulladás keletkezik. Ehud Keinan, az izraeli kutatóintézet munkatársa szerint ezen hatásai miatt irányult különös figyelem az ózonra az asztma elsődleges kiváltó okainak vizsgálatában.

Mivel a szennyezett levegő belégzését elég nehéz kiiktatni az asztmás betegek életéből, Keinan és munkatársai megpróbálták az ózon légutakra kifejtett hatását semlegesíteni. Fegyverként a citrusolajban található limonent használták, amely megköti az ózont. Számításaik szerint a limonennel telített levegő inhalálása segíthet elkerülni a nyálkahártya gyulladását.

A patkányok már jobban vannak

Az asztmás patkányok egy csoportja limonen-nel dúsított levegőt lélegzett be, amelyet a ketrecükben található aromaolaj-párologtató adagolt nekik. Az állatok másik csoportja eukaliptuszos levegőt kapott, amelynek nincs hatása az ózonra. A kísérlet egy hétig tartott, amelynek során a patkányok szünet nélkül kapták az olajokkal telített levegőt. A hét elteltével a limonent lélegző patkányoknál lényegesen kevesebb légúti gyulladást és jobb légzésfunkciós értékeket mutattak ki.

A kutatók a limonen mellett több növényi összetevőt találtak, amelyek képesek az ózon megkötésére. Véleményük szerint az ezekkel végzett kutatások sikerei azonnali előrelépést jelenthetnek az asztmás gyulladás megelőzésében. Az újabb eredményeket január közepén teszik közzé, amelyekről a Házipatika is hírt ad.

Forrás: Bioorganic and Medicinal Chemistry

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: