Dízelautó-korlátozás lehet Budapesten

A főváros levegőminőségén szeretnének javítani az intézkedésekkel. A dugódíj bevezetése Demszky óta várat magára.

Bevezetik a dugódíjat, és öt éven belül korlátozhatják a dízelautók behajtását a budapesti belvárosba, mondta az RTL Híradónak adott interjújában a klímavédelemért felelős főpolgármester-helyettes - szemlézte az index.hu. A híradást idézve azt írják, Dorosz Dávid arra számít, hogy ezekkel az intézkedésekkel radikálisan javítani lehet a főváros levegőminőségén.

dugódíj, légszennyezés
dugódíj, légszennyezés

Kétlépcsős volt a korábbi elképzelés

A portál emlékeztet, már 4 éve pontos elképzelések voltak a dugódíjat illetően, akkor még Tarlós István korábbi főpolgármester jelentette be egy sajtótájékoztatón, hogy a kerületek kétlépcsős javaslatot tettek a bevezetésre. A korábbi tervet ismertetve emlékeztetnek, az első lépcső egy Budapest-matrica bevezetése lett volna, évi 5000 forintért, míg a másodikban egy szűkebben vett második belvárosi zónát alakítottak volna ki extra díjjal.

Ennyivel élünk kevesebbet a légszennyezés miatt A levegőszennyezés attól függően, hogy hol élünk hosszabb-rövidebb időt elvesz az életünkből. Az átlagos egyiptomi élettartama 1,9 évvel, az átlagos indiaié 1,5 évvel kevesebb, mint lehetne, de az oroszok is körülbelül kilenc hónapot veszítenek. Sajnos mi magyarok sem állunk valami jól. Kattintson a részletekért!

Az úgynevezett dugódíj intézménye azonban még régebbre nyúlik vissza, Demszky Gábor főpolgármestersége idején, a 4-es metró építésének EU felé vállalt feltételeként került terítékre. A dolog pikantériája, hogy az önkormányzatok a jelenlegi szabályok értelmében nem szedhetnek útdíjat, ez az állam privilégiuma.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció