Asztmás roham

Legfontosabb, hogy ne veszítsük el a fejünket, ha bekövetkezik az ijesztő asztmás roham.

Asztmás roham

Az asztmás roham gyakran jelentkezik éjszaka, felébresztve és ülő helyzetbe kényszerítve a beteget. A légzésszám megnő, a belégzés gyors, a kilégzés nehezített és sípoló. A betegnek légszomja van, úgy érzi, hogy megfullad. A mellkas teljesen felfúvódik a bent rekedt levegő miatt, ami nem tud oxigénnel telítődni. A beteg minden légzőizmát igénybe veszi, hogy kipréselje a levegőt. Hallgatózással a tüdők felett sípolás észlelhető.

A roham általában 2-3 óráig tart, de hörgőtágító sprayk (béta2-adre-nerg receptoron ható hörgtágítók) belélegzésével ez az időtartam általában lerövidül. Az asztmás roham súlyosságát jelző tényezők (a halálos kimenetel kockázatát gyakran alábecsülik): a szapora légvétel (a légzésszám percenként 35-nél nagyobb), sápadtság és verítékezés, a légzési elégtelenséget jelző szederjesség vagy kékes elszíneződés és nehézlégzés. Az állapot súlyosságának felmérésére ajánlott, hogy minden betegnek legyen áramlásmérője (a légzési térfogatot mérő eszköz), ami segít a roham súlyosságának megítélésében és annak eldöntésében, hogy szükséges-e orvosi ügyeletet hívni. Ha a rohamok sűrűn követik egymást, a beteg nem képes regenerálódni. Több napig tartó roham esetén általában kórházi kezelés szükséges.

Az asztma kezelése

A kezelés ún. első vonalát ma a béta2-mimetikumok alkalmazása jelenti (a hörgők belfelületén elhelyezkedő béta2-receptorok izgatásával tágítják a légutakat). E gyógyszerek spray formájában a legelterjedtebbek, de léteznek szájon át szedhető és injekciós formában is. A theophyllin származékok továbbra is használatosak, bár szerepük átértékelődött. A spray formájában használatos helyileg alkalmazott szteroidok is széles körben elterjedtek.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső