Arcüreggyulladás: tünetek, kezelési módok

A törvényszerűen egymás után kialakuló, egymáshoz kapcsolódó betegségek első állomása a gennyes nátha, s ha nem gyógyul meg, gyakran egy egész betegségsorozat veszi kezdetét.

A kellemetlen sorozat:

 • arcüreggyulladás,
 • fülkürthurut,
 • savós középfülhurut,
 • orrmandulagyulladás,
 • légcsőhurut,
 • hörghurut.

A teljes kórképet neveztük el hétfejű sárkány-betegségnek, lévén, hét összefüggő kórkép komplex együtteséről van szó. Az a jellegzetessége, hogy egyidejűleg mind a hét betegséggel meg kell birkózni, hogy megszűnjön. Mint a mesében: nem elég a sárkány egyik fejét levágni, mert az kinő (mint például az orrmandula), hanem mind a hetet le kell vágni, hogy a sárkány felett győzedelmeskedjünk.

A náthát kellene komolyabban venni! mandulagyulladás arcüreggyulladás nátha megfázás hurut zúzódás
A náthát kellene komolyabban venni!

Életünk első éveinek leggyakoribb betegsége a nátha . Egyre gyakoribb panasz, hogy nem gyógyul meg egy héten belül, hanem elhúzódik, és a légutak teljes hosszában vagy a fülek felé haladva okoz szövődményeket.

A gyakori előfordulás okai

 • A gyermekek hurutos betegségei,
 • a szűnni nem akaró nátha és köhögés.

Ennek hátterében a helytelen táplálkozás és a környezetszennyeződés következtében kialakuló gyengült immunitás áll.

A gyermekek ennek a veszélynek fokozottan ki vannak téve, hiszen a belélegzett szennyeződést az orrfújás elégtelensége miatt nem tudják eltávolítani.

Az arcüregből a váladékürítést úgy kell elképzelni, mint amikor a tej kifut a fazékból. Csak a "túlfolyás" tud ürülni. Ez viszont lassan, folyamatosan történik, emiatt a fertőzött váladék hátracsorog az orrmandula felé, utat talál a fülekhez, és a légvételekkel beporlasztódik az alsó légutakba.

Forduljon szakorvoshoz!

Az elhúzódó nátha és köhögés nagyon gyakori panasz, főként a közösségbe frissen bekerült gyermekek között. Előfordul, hogy egyúttal a pici testvér is megbetegszik, mert a nagyobb gyermek "hazahozza" a kórokozókat a közösségből.

Ha a panaszok minden korábbi kezelési módszer ellenére heteken, hónapokon át fennállnak, az arcüregek vizsgálata elengedhetetlen. Fontos feladat hárul a szülőkre, hogy időben vigyék szakorvoshoz a gyermeket. A felnőttkori fülbetegségek, arcüreg-betegségek jelentős része abból adódik, hogy gyermekkorban ezek a hurutos betegségek nem gyógyultak meg maradéktalanul. Csecsemők és kisgyermekek szűnni nem akaró orrdugulása, zöldessárga orrfolyása lényegében arcüreggyulladást jelent. A tartós hurutokért leginkább az arcüregekben megbúvó kórokozók tehetők felelőssé.

Arcüreggyulladás felismerése

Még a gyakorlott orvosnak sem mindig egyszerű a felismerése, mivel tünetei szegényesek, és nem azonosak a felnőttkori formával.

 • Ritkán jár fejfájással, legfeljebb enyhe nyomásérzékenység van az üregek felett.
 • Nem jár magas lázzal, legfeljebb tartós hőemelkedést okoz.
 • Inkább az általános tünetek jellegzetesek: étvágytalanság, sápadtság, nyugtalan alvás, nyűgös, kiegyensúlyozatlan lelki állapot.

Pontosan a tünetszegénység az, ami miatt sok esetben nem gondolunk rá, és csak a fennállása után hetekkel, hónapokkal később derül ki a tartós hurutos állapot eredeti oka.

Mit tehetnek a szülők a hurutos betegségek mielőbbi gyógyulása érdekében:

 • A természetes immunitás legfőbb fegyvere az anyatejes táplálás, azt követően pedig az egészséges étrend, és lehetőség szerint biovitaminok adása.
 • Fontos a rendszeres, alapos orrváladék eltávolítása (leszívás).
 • Ezt követően jól működő pumpával bevihető orrspray, amely váladékoldót és nyálkahártya-lelohasztó szert is tartalmaz.
 • Az arc melegítése gyorsítja a gyulladásos folyamat lezajlását.
 • Váladékoldó gyógyszer adása szájon át és belélegezve (gyógyszerporlasztóval).
 • Gyulladásellenes szer az orvos megítélése szerint.

Végső következtetés, amely több évtizedes tapasztalatra épül az, hogy az eredeti okot, a náthát kell komolyan venni, hogy ne alakulhassanak ki a szövődmények. Tegyünk meg mindent a tiszta, egészséges környezetért.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)