A tüdőrákot így élhetjük túl

A tüdőrák a megelőzhető, szűréssel korán felismerhető rosszindulatú daganatok közé tartozik. Magyarországon modellprogram indult az alacsony sugárdózisú CT-vizsgálattal történő szűrésre.

A tüdőrákban szenvedő betegek Magyarországon hozzájutnak a legkorszerűbb gyógyszerekhez, de a leghatékonyabb gyógyszeres kezelések mellett is a korai műtét jelenti a leghatékonyabb gyógymódot napjainkban.

tüdőszűrő, szűrőprogram, tüdőrák, tüdőrák felismerése, CT-vizsgálat, daganatos betegség, légzőszervi megbetegedés
Világszerte tüdőrákszűrő programok indultak az elmúlt években. Fotó: iStock

Életet menthet a szűrés

A korai felfedezés érdekében világszerte tüdőrákszűrő programok indultak az elmúlt években, köztük Magyarországon is. Amerikai és holland kutatások is sikeresen igazolták az alacsony sugárdózisú CT halálozáscsökkentő hatását.

A tüdőrák figyelmeztető jeleiről korábbi cikkünkben olvashat!

A magyar HUNCHEST projekt - az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet által 2014-ben elkezdett szűrőprogram - jó lehetőséget ígér arra, hogy Magyarországon is szélesebb körben bevezethessék a rizikócsoportba tartozó emberek (55-79 éves, erős dohányos) alacsony sugárdózisú CT-vizsgálattal történő tüdőszűrését. A programban eddig több mint 2500-an vettek részt, számos tüdőrákos beteg köszönheti gyógyulását a projektben való részvételnek.

A programhoz a következő években új intézmények csatlakoznak: 2019-ben kilenc intézmény, 2020-ban újabb 10 centrum, 2021-ben további 20 centrum bevonásával folytatódik a szűrés.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)