A tüdőrákot így élhetjük túl

A tüdőrák a megelőzhető, szűréssel korán felismerhető rosszindulatú daganatok közé tartozik. Magyarországon modellprogram indult az alacsony sugárdózisú CT-vizsgálattal történő szűrésre.

A tüdőrákban szenvedő betegek Magyarországon hozzájutnak a legkorszerűbb gyógyszerekhez, de a leghatékonyabb gyógyszeres kezelések mellett is a korai műtét jelenti a leghatékonyabb gyógymódot napjainkban.

tüdőszűrő, szűrőprogram, tüdőrák, tüdőrák felismerése, CT-vizsgálat, daganatos betegség, légzőszervi megbetegedés
Világszerte tüdőrákszűrő programok indultak az elmúlt években. Fotó: iStock

Életet menthet a szűrés

A korai felfedezés érdekében világszerte tüdőrákszűrő programok indultak az elmúlt években, köztük Magyarországon is. Amerikai és holland kutatások is sikeresen igazolták az alacsony sugárdózisú CT halálozáscsökkentő hatását.

A tüdőrák figyelmeztető jeleiről korábbi cikkünkben olvashat!

A magyar HUNCHEST projekt - az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet által 2014-ben elkezdett szűrőprogram - jó lehetőséget ígér arra, hogy Magyarországon is szélesebb körben bevezethessék a rizikócsoportba tartozó emberek (55-79 éves, erős dohányos) alacsony sugárdózisú CT-vizsgálattal történő tüdőszűrését. A programban eddig több mint 2500-an vettek részt, számos tüdőrákos beteg köszönheti gyógyulását a projektben való részvételnek.

A programhoz a következő években új intézmények csatlakoznak: 2019-ben kilenc intézmény, 2020-ban újabb 10 centrum, 2021-ben további 20 centrum bevonásával folytatódik a szűrés.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció