A fajfenntartás trükkjeitől a hálószobatitkokig

A szaporodáshoz biztosra kell menni - vallja a természet -, és irdatlan mennyiségben gyártja a megtermékenyítéshez szükséges polleneket. És mit tehet az ember? Neki is biztosra kell mennie. A hálószoba nyugalma nem múlhat virágporszemnyi apróságokon.

A fajfenntartás trükkje - fenyő módra

Azt ugyan sejtjük, hogy irdatlan mennyiségben szálldosnak a pollenek, de - őszintén -gondolta volna, hogy egyetlen rozskalász vagy nyírfa 5 millió pollent bocsát újtára? A mogyoróról nem is beszélve, amelyből egyetlen bokor 600 millió pollennel gondoskodik az utánpótlásról. Merte volna feltételezni, hogy Közép-Európa minden négyzetméterére évente 27000 virágpor hullik? Márpedig így van, - tudhatjuk meg a Német Allergológusorvosok Szövetségének egyik kiadványából -, a fajfenntartáshoz ugyanis a szélmegporzású növényeknek biztosra kell mennie. Ha ennél kevesebb virágporral is beérnék és légköbméterenkénti sűrűségük alacsonyabb volna, akkor sokkal kisebb eséllyel pottyanna virágpor pont a saját fajhoz tartozó növény termőjére. Leginkább a mérsékeltövi fák és pázsitfüvek választották a szaporodás ezen módját, míg a virágok, és a nedvesebb éghajlaton élő növények inkább a rovarokra bízzák ezt a bizalmi feladatot. S hogy vajon miért, az rövidesen kiderül, de lehet, hogy már sejtik is.

Nem csak apróságon múlik

A pollenek azért olyan parányiak, hogy könnyen felkapja őket a szél, és távoli rokonokat is megtaláljanak. A legtöbb pollen átmérője mintegy harmada az átlagos hajszálénak, szabad szemmel még épphogy látható.

Így hát jut az allergénből mindenhova. Az átlagos növénypollen 100 métert tesz meg a szelek szárnyán, de nem ritka köztük a világjáró fajta sem, akár több száz kilométerre is elkóborolhatnak "szülőföldjükről", tehát az sem kizárt, hogy néhány magyar virágportól kezd el folyni a stockholmi polgár orra. Ha még azt is hozzávesszük, hogy fajtól függően mindössze tíz ilyen apróság elegendő a nyűgös allergiához, akkor jogosan kezd el főni a fejünk, meg lehet-e szabadulni tőlük.

A közismert nyírfa pollenjéből is elegendő egy tucat pollen.

A lágyszárú virágoktól - többek között - azért kell kevésbé tartanunk, mert pollenjeik jóval nagyobbak. Igaz ugyan, hogy egy illatos virágkehelybe szagolva a legtöbben nagyot tüsszentünk, amivel a nyálkahártyára jutott virágpor eltávolítását akarjuk elérni, ez azonban reflexes folyamat, és az immunrendszernek nincs hozzá köze.

A pollenek úgymond hatótávolsága tehát egyrészt a méretükön múlik, másrészt viszont a légköri, időjárási viszonyokon.

Tavaszi szél pollent áraszt

A pollensűrűség szempontjából az egyik legfontosabb tényező az időjárás. Az erős szél elfújja, nagyon megritkítja a polleneket, szélcsendben pedig el sem hagyják a forrásnövény közvetlen környezetét. A legrosszabb tehát, ha a szél közepes erősséggel fújdogál, szélcsendben a tüsszentések is elhalnak.

A párás, vízzel telített levegőből a pollenekre kicsapódó pára elnehezíti azokat, így kevésbé mozgékonyak, hamarabb egy helyre, a földre hullanak. Ez az oka, miért nem célszerű a trópusokon a szélmegporzásos szaporodás fűvel-fával.

Ha már itt tartunk, a házipor-atka viszont pont a nedvességet kedveli, tehát túlzásba sem jó esni, a közepes páratartalom az ideális, különben a pollenritkulás ára a poratkák elszaporodása.

Amikor esni kezd, az első mintegy fél órában a légköri folyamatok, a légnyomás-változás az alsó légrétegekbe kényszeríti a virágporokat, utána azonban valósággal kimosódnak onnan, így allergiásoknak eső után kell kiélvezniük a természetet. S ha már választhatunk, akkor inkább a lomboserdőt részesítsük előnyben egy jóleső sétára, mert a tűlevelek kevésbé fogják fel, kötik meg a virágporokat.

Meleg helyzetek bölcs elkerülése

A meleg kicsalogatja a polleneket a virágokból, ez egyértelmű. A légköri pollensűrűség mindemellett különböző napi ritmust mutat városban és vidéken. Míg vidéken csukott ablak mellett könnyen át lehet aludni a legpollendúsabb hajnali órákat, és a szabadban való sétálásnak, sportnak este 6 és 11 óra között nyugodtan szerét lehet ejteni, addig a városlakóknak a hajnal volna ideális a testmozgásra. Csak ekkor hűl le és tisztul meg a levegő annyira a pollenektől, hogy meg lehet kockáztatni akár még egy gyors lakásszellőztetést is. Az urbánusoknak ezért a hajnali, korareggeli séta, munkába menetel és sport ajánlott.

A szabadban oldalán is zárt napszemüveget érdemes hordani, naponta gondosan lemosni, tisztítani, az autó csukott ablakai mögé pedig csak a pollenszűrővel ellátott szellőzőn át bocsássunk levegőt.

A pollenkerülő életmódhoz hozzátartozik a nyaralás gondos megtervezése is. Főként hűvös előszezonban a tengerparti és magashegységi környezet pollenmentes számunkra. Mielőtt azonban az ott élőket irigyelve a trópusokra vagy a Svájcba történő kivándorlás gondolatával eljátszadoznánk, érdemes meggondolni, hogy Svájcban is minden ötödik lakos pollenallergiás. Ez ugyanis inkább a környezetszennyezés, a helyi növényvilág és az adott környezetben eltöltött idő kérdése.

A pollenmentes hálószoba titka

A természetes környezetben mindenki ki van szolgáltatva az időjárásnak, a saját kert, a lakás, munkahely "pollenmentesítő üzemeltetésével" viszont sokat lehet tenni a hétköznapok, s különösen az éjszakák nyugalmáért, tünetmentességéért.

Mindazonáltal nem egyszerű vállalkozás a pollenek kitiltása a közvetlen környezetből. Kezdjük talán a kerttel, ahol a gyepet rendszeresen kell nyírni, mielőtt a füvek szárba szökkenve ontani kezdenék különböző allergénjeiket. A virágzástól még messze álló fű nyírását is érdemes állig felöltözve végezni, mert a növény nedvei a bőrrel érintkezve is okozhatnak allergiához hasonló reakciókat.

A lakás rövid szellőztetését megfelelően kell időzíteni. Emellett az alapos, hepa-filterrel ellátott és gyakori porzsákcsere mellett üzemeltetett készülékkel végzett porszívózás és gyakori felmosás sem mindig elegendő. Speciális szövésű pollenhálót is lehet szerelni az ablakokra. Most már többféle márka is forgalomban van, és nagyobb barkácsáruházakban szerezhetők be nem egészen ezer forintos négyzetméteráron. Hatékonyságukról megoszlanak a vélemények. Felragasztásuk után természetesen már csak a hálós nyílászárókat nyitogassuk. A lakásajtó persze kivétel. Ezen belépve azonnal át kell öltözni, cipőt le!

A hálószobába már csak a pollenektől megszabadulva szabad belépni, hajmosás, esti zuhanyozás után.

A végére tartogattunk még egy jó hírt, bár lehet, hogy már ki is találták: A pollenallergiásoknak majdhogynem orvosi papírjuk van róla, hogy nem szabad résztvenniük a pollenmentesítést is magában foglaló nagytakarítási akciókban. Ha megértő családtagokkal vagy egyéb módon ezt is sikerül megoldani, tényleg fellélegezhetünk! Figyeljünk hát oda egymásra, segítsünk, a boldogság sokszor csak apróságokon múlik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő