Tíz meglepő tény és tipp az allergiás szénanáthával kapcsolatban

Tudta, hogy az allergiások egy része tüsszögve tűr, ahelyett, hogy alkalmazna valamilyen gyógyszert tünetei csökkentésére? Pedig az orrfolyással, viszketéssel, könnyezéssel járó betegség a magánéletben és a munkában is komoly károkat okoz!

  1. Az allergiások harmada tünetei miatt kénytelen kihagyni vagy lerövidíteni társasági és üzleti programjait - derült ki egy amerikai kutatásból.
  2. Az orrspray hatékonyságát növelheti, ha nemcsak kifújjuk az orrunkat a készítmény alkalmazása előtt, de ki is öblítjük. A sós vizes orrüregöblítés finoman kitisztítja az orrjáratokból a pollent, enyhíti az irritációt.
  3. Ha csak akkor kezdjük szedni a gyógyszereket, amikor már erősek a tünetek, akkor sokkal lassabban jutunk enyhüléshez, mintha az allergiát kiváltó növények virágzásának kezdetén kezdjük a terápiát.
  4. Ha allergiásak vagyunk a virágporra, akkor legalább otthon tartsuk zárva az ablakokat. Hazaérkezéskor zuhanyozzunk le, dél körül pedig (amikor legmagasabb a pollenkoncentráció) ne menjünk az utcára, ne szellőztessünk.

  1. Az elmúlt években egyre több allergiás betegről beszélnek az orvosok. Ennek egyik oka, hogy egyre többen jutnak el orvoshoz a tüneteikkel, illetve míg korábban az allergiás megbetegedéseket könnyen összetévesztették más betegségekkel, ma már pontosabb diagnózis állítható fel.
  2. Ha valaki allergiás, akkor gondolkodjon el, hogy más (társ)betegségek tüneteit nem fedezi-e fel magán. Az allergia ugyanis hajlamosít asztmára, orrpolip kialakulására, orrmelléküreg-gyulladásra, középfülgyulladásra és alvási apnoe-ra.
  3. Az allergiások helyzetén nem csak az állatszőr és a pollen ronthat, hanem a lelki megterhelés és a stressz is! Minél nagyobb stressznek vagyunk kitéve, annál hevesebbek lesznek az allergiás reakciók. Az allergiás reakciók a lelki megterhelés hatására akár 2-4-szer rosszabbak is lehetnek, mint normális esetben.
  4. Ha nyaralást tervez, akkor nézzen utána, az adott helyen van-e abból a virágzó növényből, amelynek pollenjére allergiás. Allergiások számára jótékony a hegyi, tengerparti nyaralás, illetve a barlangtúra.
  5. Ha ön vagy az ünnepelt allergiás, akkor lehetőleg ne szervezzen kerti partit abban az időszakban, amikor az allergiát okozó növények nyílnak. Ilyenkor kirándulásra se menjen el. Ha autóval közlekedik, akkor tartsa felhúzva az ablakot, és jó szolgálatot tehet az autóban, lakásban egy pollenszűrős légkondicionáló.
  6. Meglepő, de egy japán sörgyártó vállalat kutatása szerint a sör enyhíti a szénanátha tüneteit. A sörterápia hatására a résztvevők 60 százaléka számot be arról, hogy csökkent a tüsszögésük gyakorisága és 55 százalék úgy tapasztalta, hogy az orrfolyás is mérséklődött. Allergológus szakemberek szerint a sör alapanyagában, a komlóban található flavonoidok felelősek a kedvező hatásért, amelyek valamelyest semlegesítik az allergiás tüneteket kiváltó vegyületet, a hisztamint.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső