8 praktikus tanács szénanáthásoknak

A szénanátha kellemetlenségeit nemcsak a jól irányzott kezelés, hanem már az okos megelőzés is enyhítheti.

Néhány jó tanáccsal segítünk! Ha betartja a tippeket, könnyebb lesz átvészelni a tüsszögős, orrfújós időszakot!

  • Tanácsos allergiavizsgálattal tisztázni, esetünkben melyik allergén a bűnös. Szerencsésebb esetben ennek szezonja az évnek meghatározott, viszonylag rövid szakához kötődik, így például a tavaszi nyír, mogyoró virágzáshoz, vagy a nyári feketeürömhöz, gabonafélékhez stb.
  • Érdemes figyelni a tévében, rádióban, interneten közzétett pollenjelentéseket. Ez megszabhatja utazási terveinket is (például hársvirágzáskor ne nagyon sétálgassunk a hárspollenre allergiás a balatonfüredi Tagore sétányon). Más esetben nem ilyen egyszerű az elkerülés. A legtöbb kellemetlenséget okozó parlagfű pollenje például Magyarországon olyannyira elterjedt, hogy csak a hegyekben mentes tőle a levegő. Budapest környéke és a Balaton-part sajnos a legfertőzöttebb területek közé tartozik! Ezért ha mód van rá, a parlagfű-allergiás szervezzen tengerparti vagy hegyvidéki nyaralást, és időzítse augusztusra, hogy a legnehezebb hetekben könnyebbséget szerezzen magának. A parlagfű irtása az ingatlantulajdonosok számára kötelező, de ezt a munkát lehetőleg még a növény virágzása előtt kell elvégezni, és semmiképpen se legyen ez a család allergiás tagjának a feladata!
  • Pollenszezonban tartózkodjunk minél kevesebbet a szabadban, egy allergiás számára ilyenkor nem egészséges sem a fűnyírás, a kertészkedés, sem a szabadtéri munka, sportolás. Ha ez mégis elkerülhetetlen, a szabadban ez időszakban ne restelljük feltenni a pollenszűrős szájmaszkot.
  • Figyelni kell arra is, milyen utakon kerülhet be még a pollen a lakásba: ebben az időszakban inkább a lakáson belül szárítsuk a mosott ruhákat, ahogy hazaérünk, váltsunk ruhát és a használt, levetett ruhaneműjt ne tartsuk a hálószobában.
  • Gyakrabban, akár naponta mossunk hajat és hordjunk napszemüveget is.
  • A lakásban szereljünk fel pollenszűrős, jó minőségű légtisztítót, és allergénveszély idején tartsuk csukva az ablakokat, inkább csak hajnalban szellőztessünk, amikor a legkisebb a levegőben a pollenkoncentráció.
  • Gondolni kell arra, hogy például a kutya is sok pollent behozhat a szőrére tapadva - egy nem allergiás családtag segíthet azzal, ha lakásba lépés előtt lekeféli a bundáját.
  • A kezelésnek része a megelőzés, egyrészt az allergének és irritáló anyagok elkerülése, másrészt a gyógyszereknek a tünetek megjelenése előtti alkalmazása, amely megvédhet az allergia súlyosabb formáitól.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső