Ronthatja-e a látást a kontaktlencse?

A kontaktlencse nagy mértékben javíthatja az életminőséget, ennek nyomán azonban vannak, akik túlságosan könnyelművé válnak.

Fél szemére megvakult egy brit férfi, miután kontaktlencsében zuhanyzott. Részletek itt.

A szemüvegesek kisebbfajta csodaként élhetik meg a váltást, hiszen egyszerűbbé válik mindennapi életük, a sportolástól kezdve az autóvezetésig, ám nem hunyhatnak szemet az aggályok felett - írja a Harvard Egyetem egészségügyi kara blogjában dr. Robert H. Shmerling. A kontaktlencsének többféle típusa ismert: kemény, hibrid, lágy; napi vagy kiterjesztett viseletű. Ezek mindegyike biztonságosnak tekinthető, bár ritkán előfordulhatnak veszélyes problémák.

A kontaktlencsék sem veszélytelenek, ha nem megfelelően használjuk
A kontaktlencsék sem veszélytelenek, ha nem megfelelően használjuk. Fotó: Getty Images

Kontaktlencse miatt leggyakrabban szemirritáció vagy -fájdalom, szemkörnyéki duzzanat, elmosódott látás vagy fényérzékenység, kötőhártya-gyulladás , szaruhártyafekély, szaruhártya-gyulladás (fertőzéses keratitisz) jelentkezhet. Az enyhébb irritációk már attól is elmúlhatnak egy-két napon belül, ha felfüggesztjük a kontaktlencse viselését, de a komolyabb elváltozások gyógyításához szemészeti vizsgálat és kezelés szükséges.

Komoly kockázat lehet az alvás

A szemgolyó külső védőburkának elülső, áttetsző rétege a szaruhártya, amely védi a szemet és közreműködik a fénytörésében, így tehát az éles látás megteremtésében. A felnőttek szaruhártyájában nem futnak vérerek az oldalsó részeket kivéve, így az oxigént közvetlenül a levegőből nyeri a szerv. A kontaktlencse önmagában nem okoz szaruhártya-károsodását, de ha valaki nem kiterjesztett viseletű lencsében alszik, akkor az már a szaruhártya gyulladását, akár fekélyesedését válthatja ki. Ezek kezelése hosszadalmas antibiotikumkúrával lehetséges, olykor csak szaruhártya-átültetéssel, de egyik esetben sem zárható ki a látáskárosodás - hívja fel a figyelmet dr. Shmerling.

A keratitiszes esetek ritkák: tízezer kontaktlencse-viselő közül 2-20 főt érintenek. Ám az amerikai járványügyi hatóság (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) becslése szerint évente körülbelül egymillióan keresik fel az orvosi ügyeleteket vagy egynapos ellátást nyújtó egészségügyi intézményeket olyan szemészeti problémával, amelyet a helytelenül viselt kontaktlencséjük okozott. Lássuk tehát, mit tehetünk a megelőzés érdekében.

  • Még az éjszakai viselésre alkalmas lencsét is érdemes kivenni azalvásidőtartamára.
  • Csak szemész által ajánlott ápolófolyadékot használjunk, és tartsuk hűvös helyen.
  • Ne akarjuk nyállal letisztítani a kontaktlencsét.
  • Mossunk kezet, mielőtt a szemünkhöz nyúlnánk.
  • A lencsére ne kerüljön kézkrém vagy dekorkozmetikum. A lencsét sminkelés előtt helyezzük be, illetve vegyük ki, mielőtt eltávolítjuk a szemfestéket.
  • A lencsetokot két használat között tartsuk tisztán és szárazon, néhány havonta cseréljük újra.
  • Ne használjuk a kontaktlencsét az ajánlott viselési időn túl. Mindig a szemész ajánlásának megfelelően cseréljük a lencséket.
  • Évente legalább egyszer vizsgáltassuk meg szemünket.

Amennyiben bármilyen elváltozást észlelünk a szemünkön vagy a látásunkban, haladéktalanul keressük fel szemészünket.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra