Őssejtekkel gyógyítják ezt a szembetegséget

A világon elsőként ültettek be indukált pluripotens őssejtekből (iPS) létrehozott látósejteket pigmentáris retinadegenerációban szenvedő páciens szemébe egy japán kórházban.

Tavaly szeptemberben ugyancsak a világon először kezeltek szaruhártya-sérülést őssejtekből létrehozott transzplantátummal Japánban. Részletek itt.

A bevatkozást Kobe város szemklinikáján végezték egy klinikai vizsgálat részeként. A páciens olyan betegségben szenved, amely a retinában lévő fotoreceptorok fokozatos elvesztése által vált ki látásproblémákat különösen szürkületben. Csak Japánban mintegy 30 ezren élnek a betegséggel, amelyre nincs ismert gyógymód.

Japánban több tízezer embert érint a pigmentáris retinadegeneráció
Japánban több tízezer embert érint a pigmentáris retinadegeneráció. Fotó: Getty Images

Mivel úgy vélik, a pigmentáris retinadegenerációt génmutáció okozza, a japán kutatócsoport a látósejtek létrehozásához egy egészséges donor vérsejtjeit használta, nem a páciensét. A sejteket különböző anyagok használatával háromdimenziós retinaszövetté tenyésztették, majd fotoreceptoros sejteket tartalmazó lappá formálva beültették a páciens retinájába.

Egy éven át fogják megfigyelni, hogy a szervezete nem löki-e ki a beültetett sejteket. Azt is vizsgálják, hogy az új sejtek a test korábbi sejtjeivel részt vesznek-e a látásban, annak kommunikációjában, illetve közvetítenek-e információt az agyba. Ezen felül a kutatócsoport tervei szerint egy második páciensen is elvégzik majd a beavatkozást.

Az iPS-sejteket Jamanaka Sinja, a Kiotói Egyetem kutatója fedezte fel, munkájáért 2012-ben megkapta a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat. Ezek a sejtek a test bármely típusú szövetévé képesek átalakulni.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)