Ezek a szokások rombolják szemünk egészségét

A szemünk ébredéstől lefekvésig komoly igénybe vételnek van kitéve, ezért különösen fontos, hogy ügyeljünk az épségére. Ennek érdekében érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat.

Ne aludjunk kontaktlencsében

Bár léteznek olyan lencsék, amikalvásközben is viselhetők, mégis jobb, ha inkább kivesszük őket, mert kutatások szerint azoknak, akik lencsében alszanak, 15-ször nagyobb esélyük van arra, hogy szaruhártyafekélyük legyen. Egy fél órás délutáni szundításnál az ilyen lencséket bent hagyhatjuk, de éjszakára, ha tehetjük, inkább távolítsuk el őket.

Ne dörzsöljük a szemünket

Ha viszket a szemünk, akkor kizárólag csukott szemhéjjal dörzsöljük, és akkor is csak óvatosan és finom mozdulatokkal, mert az erős nyomástól elpattanhatnak az erek és bedagadhat a szemünk. Alapszabály, hogy a szemünk környékéhez kizárólag tiszta kézzel, lehetőleg kézmosás után érjünk.

Szemünk világa: a leggyakoribb szembetegségek

Ne használjunk szemfestéket a vízvonalon

Bár még a profi sminkesek is számtalanszor festik ki úgy az alanyaikat, hogy az alsó szempillák belső vonalát húzzák ki ceruzával, ez valójában igencsak kockázatos. Ilyenkor a festék a könnyeinkkel keveredik, és apró sminkdarabkák ragadhatnak a szemgolyóra illetve a kontaktlencsénkre, ez pedig akadályozza az oxigénáramlást, emellett pedig szemfertőzéseket okozhatnak.

Lefekvés előtt mindig mossuk le a sminkünket!
Lefekvés előtt mindig mossuk le a sminkünket!

Ne aludjunk sminkben

Ha nem mossuk le a sminket lefekvés előtt, az nem csak az ágyneműn hagyhat nyomot, de el is tömheti a pórusokat a szemek környékén. Ettől pedig bőrpír, pattanások, kiütések, sőt akár szemgyulladás is kialakulhat.

Csak UV-szűrős napszemüveget viseljünk

A megfelelő napszemüveg nem csak a szaruhártyánkat védi az UV-sugárzás okozta korosodástól, de a bőrrék kialakulását is meggátolhatja a szemhéj bőrsejtjeiben. Fontos, hogy napszemüveget nem csak nyáron érdemes viselni, hanem minden évszakban, amikor erős a napsütés, illetve magasak az UV-sugárzás értékei.

Forrás: health.com

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső