A szemen is nyomot hagyhat ez a betegség

A pajzsmirigyzavarok nagy része nem jár különösebb tünetekkel, vagy ha igen, azok egészen általánosak. Van azonban egy panasz, amely igen kellemetlen, ráadásul esztétikailag is zavaró - ez a TED, vagyis a pajzsmirigyes szembetegség (thyroid eye disease).

Mit kell tudni erről az állapotról és hogyan kezelhető? A kérdésekre dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája válaszol.

Mi az a TED?

A pajzsmirigyzavar legrosszabb következményéről korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

A TED egy olyan állapot, amikor a szem izmai, a szemhéjak, könnymirigyek, valamint a szem mögött lévő zsírszövetek gyulladásba kerülnek. Ez a szem és a szemhéj vöröses elszíneződését és duzzanatát okozhatja, valamint a szemek kidülledésével járhat. Egyes esetekben pedig a szemek izmai olyannyira nem képesek a megfelelő működésre, hogy nem mozognak egymással összhangban - ez kettős látást okozhat. A TED emellett csökkent látást is kiválthat, amelynek oka a szem hátulján lévő idegre gyakorolt nyomás vagy a szem elülső részén kialakuló fekély.

szembetegség, TED, szemproblémák, pajzsmirigyzavarok, pajzsmirigybetegség
szembetegség, TED, szemproblémák, pajzsmirigyzavarok, pajzsmirigybetegség

A TED valójában egy autoimmun betegség. Akkor fordul elő, amikor a test immunrendszere megtámadja a szemet körülvevő szövetet, és ez gyulladást okoz. A problémának a legtöbb esetben aktív és tünetmentes időszaka is van. Jellemző tünetei közé tartozik a homályos látás, a kidülledő szem, a merev tekintet, a szemgyulladás, a nyomásérzés, a kettős látás és a szemszárazság is.

Graves-Basedow kórnál gyakori

A pajzsmirigy-túlműködéssel járó Graves-Basedow kórban szenvedő emberek nagy részénél kialakul a TED, így van, hogy ennek hatására fedezik fel a pajzsmirigy-túlműködést. A legtöbb esetben azonban a szembetegség csak enyhe. Érdemes tudni viszont azt is, hogy a dohányzóknál gyarabban és ráadásul súlyosabb formában jelenik meg a TED.

Mit tehetünk?

A TED kezeléséhez szemorvos és endokrinológus együttes munkája szükséges, hogy elkerülhető legyen a probléma tartóssá válása és súlyosbodása. Súlyosságtól függően szemkenőcsöket és szemcseppeket, illetve szteroidos terápiát javasolhatnak a szakemberek. A kezelés fontos részét képezi a pajzsmirigyhormonok szintjének normalizálása is, de súlyos esetben műtétre is szükség lehet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: