Tünetek, amelyek cukorbetegségre figyelmeztetnek

A cukorbetegség rendkívül alattomos betegség, mert sokszor teljesen tünetmentes vagy az általános tünetek miatt sok betegségre utalhat.

Cukorbetegség esetén az inzulinhatás csökkent vagy hiányzik, emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből a szőlőcukrot felvenni, így éheznek. A vérből a szőlőcukor a vizelettel kiürül, innen a betegség neve. A cukorbetegség igen alattomos, mert sokszor teljesen tünetmentes, vagy az általános tünetek miatt sok betegségre utalhat. A fejlett világban, így Magyarországon is népbetegségnek számít. A magas, kezeletlenvércukorszintkárosítja a létfontosságú szerveket, a szívet, a vérereket, az idegeket, a szemet, a vesét. "A diabétesz egyes fajtáira eltérő tünetek hívhatják fel a figyelmet, amelyek különbözőek lehetnek" - mondta Dr. Elek Csaba diabetológus, a HáziPatika szakértője.

A cukorbetegséggel küzdők számára nem ismeretlen állapot a diabéteszes láb, hiszen a betegség egyik jól ismert és igen veszélyes szövődményéről van szó. Ennek ellenére sokan vannak, akik nem törődnek a kezdeti tüneteivel.

Tünetek: gyorsan is kialakulhatnak

A cukorbetegséget három csoportba sorolhatjuk, mindegyiknek más a tünete. Az 1-es típusú cukorbetegségre jellemző, hogy gyorsan alakul ki, többnyire gyermekkorban. Jellegzetes tünete lehet a folyamatos szomjúságérzés, gyakori vizelési inger és a hirtelen történő fogyás.

A 2-es típusú cukorbetegség ezzel szemben a legtöbb esetben lappangva alakul ki, akár évekig is fennállhat a kórkép a diagnózis felállítása nélkül, sok esetben csak a szövődmények hívják fel rá a figyelmet. Ilyenek például a látásproblémák, akár a már kialakult zöld hályog miatt, illetve a lassan gyógyuló sebek, bőrfertőzések, bőrgombásodás, szédülés, fejfájás. Számos alkalommal infarktust is okoz a kezeletlen 2-es típusú cukorbetegség, amely csak az infarktus után, illetve egy rutin vérvétel alkalmával derül ki. Terhességi cukorbetegségnek a legtöbb esetben nincsenek tünetei, de a szűrése rutinszerűen zajlik minden kismamánál, hiszen a terhesség 24-28. hetében megtörténik az glükóz-terheléses vizsgálat (OGTT).

fiatal nő vizet iszik
Az állandó szomjúságérzés is utalhat cukorbetegségre.Fotó: Getty Images

Másodlagos cukorbetegséget okoz a hasnyálmirigy-károsodáshoz társuló cukorbaj, amely kialakulhatalkoholizmusvagy epeúti kövesség következtében. Ez a kórkép Magyarországon is gyakori. Illetve szintén másodlagos cukorbetegséget okozhat néhány gyógyszer is (pl. szteroidok, antipszichotikumok). Ezeket a gyógyszereket mindig a kockázat-haszon arány mérlegelése után adják, a kezelés során fontos a vércukorszint rendszeres ellenőrzése.

A jelenleg érvényes meghatározás szerint cukorbetegség akkor áll fenn, ha az éhgyomri vércukorérték ismételten 7,0 mmol/l vagy magasabb, és/vagy a cukorterhelés során a 120 perccel későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb. Ha az éhgyomorra mért vércukor 6,1 és 6,9 között van, azt károsodott éhomi vércukorértéknek nevezzük. Ha a cukorterhelés során a 120 perces érték 7,8 és 11,1 mmol/l között van, az a csökkent cukortolerancia. Ez a két eltérés még nem azonos a cukorbetegséggel, bár már fokozott érrendszeri rizikót jelentenek. Az ilyenkor bevezetett életmódváltozások hatására még van esély a cukorháztartás normalizálódására.

Célzott laborvizsgálatok: forduljunk diabetológushoz

Amennyiben a cukorbetegség egy vagy több tünete tapasztalható, érdemes diabetológus szakorvoshoz fordulni a pontos diagnózis felállítása érdekében. A szakorvos néhány célzott laborvizsgálattal azonnali képet kap a szénhidrát-anyagcsere állapotáról, szükség esetén azonnal megkezdheti a cukorbetegség terápiáját, és iránymutatást nyújt a szükséges életmódbeli változtatásokat illetően.

Sajnos a cukorbetegség ma még nem gyógyítható. A kezelés élethosszig tart, a vércukor megfelelő szinten tartásával a beteg életkilátásait meghatározó szövődmények megelőzését jelenti. Ugyanakkor az egyre korszerűbb tabletták, inzulinok és adagolási módszerek térhódításával a betegek kezelése jelentősen javult, ami egyre javuló életkilátásokat is von maga után. A tabletták csak a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében játszanak szerepet. Egyes típusaik az inzulinérzékenységet fokozzák, mások az inzulintermelést, egy harmadik csoport pedig a szénhidrátok felszívódását lassítja.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: