Önmagán végzett székletátültetést egy fiatal nő

Daniell Koepke donorja barátja és bátyja voltak, de mérsékelt sikert hozott csak a próbálkozás.

Különleges esetről ír a 24.hu a The Sun cikke nyomán. Egy fiatal nő önmagán végzett székletátültetést, méghozzá barátja, majd bátyja donoranyagát felhasználva azért, hogy emésztési panaszait enyhítse.

Daniell Koepke állítólag már egyetemista kora óta szenvedett bélrendszeri panaszoktól, és eljutott odáig, hogy már csupán néhány fajta ételt volt képes elfogyasztani, minden mástól puffadást, székrekedést, hasi fájdalmakat tapasztalt.

Ugyan megállapították nála az irritábilis bél szindrómát, de tünetein nem tudtak enyhíteni sem antibiotikumos kezeléssel, sem másféle kúrákkal.

Végül saját kezébe vette a dolgot. Olvasott a székletátültetésről (fekális bakterioterápia), erről a klinikai körülmények közt alkalmazott terápiáról, melynek során egy donor sóoldattal összekevert székletét juttatják a beteg vékony- vagy vastagbelébe azért, hogy segítségével visszaállítsák az egészséges bélflórát. Ezt a műveletet a fiatal nő otthon végezte el – higiéniai óvintézkedések mellett kapszulákat nyelt, melyhez a terápiás anyagot először barátja, majd bátyja szolgáltatta. (A beavatkozás azonban meglehetősen kockázatos, orvosi felügyelet nélkül semmiképp sem ajánlott ilyesmivel próbálkozni.)

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Az egészséges emberek nem tudják, milyen érzés eljutni odáig, hogy az életminőséged annyira gyenge, hogy úgy érezed, nincs más lehetőséged” – idéz a lap az érintettet, akinek átmenetileg ugyan enyhültek a panaszai, mellékhatásokat is tapasztalt, amit annak tudott be, hogy a donorok sem voltak teljesen egészségesek (igaz, az övétől eltérő gondok gyötörték őket – például bőrprobléma, hangulatzavar).

Dr. Jack Gilbert mikrobiális ökológus így kommentálta az esetet: „Az átültetések hatékonyságát egyre meggyőzőbb kutatások támasztják alá, azonban még fejlődik ez a terület, ezért a gasztroenterológusok is óvatosan alkalmazzák a módszert."
A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +13 °C

Inkább csak átmeneti szakadozások fordulhatnak elő a felhőzetben. További kisebb-nagyobb csapadékgócok érkeznek, illetve képződnek, amelyek északkelet felé mozognak, a Tiszántúlon egy-egy zivatar sem kizárt. Az északias szél döntően mérsékelt, a Zemplén, Bordrogköz térségében élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között valószínű. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra