Ne csak csökkentse - csökkentse megfelelően!

Ha valakiről kiderül, hogy magas a koleszterinszintje, nem elegendő, ha felírat magának valamilyen gyógyszert. A terápiát ugyanis körültekintően, az egyéni rizikófaktorok figyelembe vételével kell megválasztani, és az előírásokat be is kell tartani!

Ha valakiről kiderül, hogy magas a koleszterinszintje, akkor az egyéni rizikófaktorokat megvizsgálva kell megállapítani a terápiát, mivel a magas koleszterinszint csak egyike a szív- és érrendszeri panaszokat okozóinak. Minél több rizikófaktorral (elhízás, dohányzás, magas vérnyomás, diabétesz stb.) kell számolni, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy elkerülhetetlen a gyógyszeres kezelés. Ez ugyanis viszonylag gyorsan és igen hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet.

A leggyakrabban alkalmazott, magas koleszterinszint kezelésére alkalmazott gyógyszerek a sztatinok (melyek a máj koleszterin-szintetizálását gátolják), a fibrátok (melyek a triglicerid-szintet csökkentik és a HDL-szintet növelik) és az ezetimib (mely a koleszterin-felszívódást gátolja). A gyógyszereket általában egymással, illetve más szerekkel kombinálva írják fel; a szükséges kombinációt, illetve dózist a kardiovaszkuláris rizikó, a hiperkoleszterinémia mértéke, az életkor és egyéb értékek ismeretében állapítják meg. Ennek oka az, hogy a különböző gyógyszerek más-más rendellenesség kezelésében hatékonyak: van, amelyik a "rossz" koleszterinszintet csökkenti, van, amelyik a "jó" koleszterinszintet emeli.

A beteg és az orvos együttműködése elengedhetetlen

A gyógyszer felíratása, kiváltása önmagában azonban nem elegendő. Egyrészt szükség van a kontrollvizsgálatokra, a koleszterinszint rendszeres ellenőrzésére, és ennek megfelelően az adagolás esetleges felülvizsgálatára. Ám ha a koleszterinszint nem csökken (az előírások betartása mellett), akkor azt is meg kell fontolnia a kezelőorvosnak, hogy másmilyen gyógyszert, terápiát javasol.

Másrészt - és ez legalább ugyanolyan fontos, mint a megfelelő terápia kiválasztása - a betegnek is be kell tartania az előírásokat, és követnie kell az orvos utasításait. Ez természetesen nemcsak az életmódra vonatkozik (a legtöbb hiperkoleszterinémiás betegnél ugyanis a helytelen táplálkozásra, a mozgásszegény életmódra, a dohányzásra és egyéb tényezőkre vezethető vissza a magas koleszterinszint), hanem a gyógyszerszedésre is.

A magas koleszterinszint nem jár sem fájdalommal, sem betegségtudattal - ez pedig hajlamossá teheti a betegeket arra, hogy az első kedvező eredményeknél abbahagyják a gyógyszer szedését; esetleg éppen ellenkezőleg: azért nem szedik be az előírt gyógyszereket, mert nem éreznek semmilyen javulást.

A magas koleszterinszint azonban olyan "csendes gyilkos", mely más rizikótényezőkkel együtt nagymértékben fokozza a szív- és érrendszeri panaszok gyakoriságát, a szívinfarktus, a stroke veszélyét. Ezt azonban sokan sajnos csak az utolsó pillanatban értik meg.

Változtassunk az életmódon is!

Mivel a magas koleszterinszint az esetek nagy részében az egészségtelen életmód következménye, a gyógyszeres terápiát érdemes kiegészíteni az életmód megváltoztatásával is. Ez különösen akkor lehet hatékony, ha a magas vérnyomás mellé egyéb, anyagcserét érintő betegség is társul (például diabétesz vagy elhízás).

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció