Megvéd a szívrohamtól a macska

Meglepő eredmények hangzottak el az Amerikai Storke Társaság Nemzetközi Stroke Konferenciáján New Orleans-ben: a macskatartás harmadával csökkenti a szívinfarktus miatt bekövetkező halálozást. Az előadás vegyes reakciókat váltott ki a szakemberekből.

A kutatók egy 10 éven tartó vizsgálatra alapozzák kijelentésüket. A Minneapolis-i Minnesota Egyetem Stroke Intézetének szakemberei összesen 4 435 30-75 év közötti amerikai részvételével végezték vizsgálataikat Dr. Adnan Qureshi intézetigazgató vezetésével. A több mint 4000 résztvevő közül 2435-en tartottak már valaha macskát, a többiek még sohasem.
A tízéves utánkövetési adatok alapján a macskatartók esélye a szívinfarktus miatti halálozásra 30 százalékkal alacsonyabb volt a macskát nem tartókhoz képest. Már évek óta ismert, hogy a pszichés stressz és szorongás összefügg a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásával, különösen a szívrohamokkal. Dr. Qureshi - aki maga is macskatartó - szerint a háziállatok csökkentik a gazdájukra nehezedő nyomást, és emiatt előzik meg az infarktust.

A kutatók véleménye alapján a kutyák is hasonló hatással lehetnek az emberekre, ám a jelenlegi vizsgálatban nem volt elég kutyatartó ahhoz, hogy kimutatható eredményeket kapjanak. Kathie Cole-t azonban egyáltalán nem lepték meg a mostani eredmények. A szakember már 2005-ben beszámolt egy hasonló vizsgálatról, melyből kiderült, hogy a kutyatartás javítja a szívelégtelenségben szenvedő betegek szív- és tüdőfunkcióját. Csak azt sajnálja, hogy sok tömbházban vagy ápolási otthonban lakó betegnek nincs lehetősége a háziállattartásra, és emiatt ők meg vannak fosztva ettől az egyszerű és olcsó stresszenyhítő módszertől.
A kutatási eredményekkel szermben tamáskodók arra hivatkoznak, hogy mivel a vizsgálatban nem került sor az emberek személyiségének elemzésére, nem biztos, hogy a macska jelenléte a védő hatású. Lehetséges, hogy egyszerűen a macskatartók személyisége, illetve életmódja segít elkerülni a szívrohamot.

Korábban egyébként szintén ellentmondásos eredmények láttak már napvilágot a témában. Egy 1995-ös felmérés szerint a kutyatartók valóban védettebbek a szívroham túlélése szempontjából, ám a macskatulajdonosok éppen ellenkezőleg, még veszélyeztetettebbnek számítanak, mint az állatok nélkül élők. Dr. Robert Myerburg kardiológus szakorvos szerint ez egyáltalán nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy sokkal többen allergiások a macskára, mint a kutyára.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
-3, +2 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban kedden délelőtt északon a változó felhőzet mellett hosszabb napos időszakok is előfordulnak, délen azonban sok lesz a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag