Ki van veszélyben?

Magyarországon a felnőtt lakosság közel kétharmadát érintik a zsíranyagcsere-betegségek (koleszterin- és triglicerid-eltérések). Fontos megismerkedni azokkal a rizikófaktorokkal, amelyek növelik a magas koleszterinszint kialakulásának esélyét.

Örökölte?

Európában a leggyakoribb genetikai betegség a familiárisan örökölhető magas koleszterinszint, amely az ún. LDL-receptor károsodásán alapul. Nagyon magas koleszterinszintet okoz, a koleszterinszint heterozigóta formában 9-14 mmol/l közötti, homozigóta formában 15-30 mmol/l között lehet kezelés nélkül. A betegség alapja, hogy heterozigóta formában az LDL-receptorok kb. fele károsodott, míg homozigóta formában valamennyi LDL-receptor.

Ha nem érdekli, mit és mennyit

A legnagyobb hatással a koleszterinszint alakulására a telített zsírsavak vannak. Háromszor károsabbak, mint az állati eredetű koleszterin, ezért korlátozni kell a zsíros hús és sajt, a szalonna és a vaj fogyasztását. A megfelelő ételkészítés az első lépés ahhoz, hogy ne emelkedjen a koleszterinszint. Az étkezési szokások megváltoztatásával csökkenthető a magas koleszterinszint és vele együtt a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának esélye. Az alkohol emeli a HDL-, de nem csökkenti az LDL-koleszterin szintjét. Az alkohol kis mennyiségben csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, viszont a túlzott alkoholfogyasztás károsítja a májat, a szívet, emeli a vérnyomást és trigliceridek szintjét.

Túl súlyos?

Túlsúly és magas a koleszterinszint esetén, a legjobb megoldás a testsúly csökkentése. A súlycsökkenéssel a trigliceridek szintje is alacsonyabb lesz, ugyanakkor pedig emelkedik az ún. jó koleszterin szintje.

Moccanjon meg!

A mozgás az, amely növeli a "jó", és csökkenti a "rossz" koleszterin szintjét, emellett csökkenti a vérnyomást, enyhíti a stresszt, javítja az erőnlétet, beleértve az erek és a szív erőnlétét is.

Az is fontos, az ember hány éves

A menopauza előtt a nőknek általában alacsonyabb a koleszterinszintjük, mint a hasonló korú férfiaknak. A változókor után a helyzet teljesen megváltozik, ilyenkor általában a rossz koleszterin szintje megnő, a jóé pedig csökken. Az általános koleszterinszint általában 60-65 év után emelkedik.

...és a szíve legyen fiatal

A magas koleszterinszint következtében lerakódások, plakkok alakulnak ki az érfalakon. Szűkülnek az erek, romlik a vérkeringés, amelynek következtében a szövetek nem kapnak elég tápanyagot. Vérrög is képződhet, amely az érfalról leválva bekerül a keringésbe és elzárhatja az eret, ezáltal súlyos vérellátási zavart okozva. A szív- és érrendszeri halálozás a zsíranyagcsere-betegségek szakszerű ellátásával csökkenthető és az életkor 5-10 évvel meghosszabbítható. Bizonyított, hogy egy százaléknyi koleszterinszint csökkenés átlagosan két százalékkal mérsékli a szívinfarktus előfordulásának kockázatát, így korántsem közömbös a koleszterinszint kérdése.

Kockázatkezelés

Bár a magas koleszterinszint káros volta közismert, a kockázati tényezők és a klinikai állapot felmérésének optimális módja már kevésbé. A koleszterin csak különböző fehérjékhez kötődve szállítódhat a vérben, melyek közül két fehérjemolekula érdemel külön figyelmet: az ún. LDL (Low Density Lipoprotein - alacsony denzitású lipoprotein) és a HDL (High Density Lipoprotein - magas denzitású lipoprotein).

Az LDL-molekula - "rossz" koleszterin - képes behatolni a sejtekbe és az érfalba, így a belőle felszabaduló koleszterin ott lerakódhat. A HDL-molekula - a "jó" koleszterin - képes az LDL által szállított koleszterin lerakódását megakadályozni, sőt a már lerakódott koleszterint az érfalból felvenni és elszállítani. Ezért fontos a kétféle koleszterin(szintet) egymástól megkülönböztetni, és az össz-, valamint LDL- koleszterinszint csökkentése mellett a jó (HDL) koleszterinszint növelésére is törekedni kell.

Mérhető a hosszú távú szív- és érrendszeri kockázat

A szív-érrendszeri kockázat befolyásolásakor a kezelés célja az LDL-szint csökkentése és a HDL-szint emelése. Az "aterogén index" (az LDL-koleszterin/HDL-koleszterin hányadosa) a laboratóriumi leleteken általában nem szerepel, de a teljes "lipidprofil" vizsgálatakor könnyen kiszámítható. A lipidprofil a különböző vérzsír-értékek (LDL-koleszterin, HDL-koleszterin, triglicerid), mérését és értékelését jelenti.

Az aterogén-index figyelembe vételével pontosabban felmérhető a hosszú távú szív- és érrendszeri kockázat. Ez a mutató például olyan esetekben fontos, amikor a beteg LDL-szintje még jelentősen nem emelkedett, de ezzel egyidőben a HDL-koleszterin - a "védőfaktor" - szintje alacsony.

A metabolikus szindrómában szenvedő betegek kezelése átfogó szemléletet igényel, mivel a zsíranyag- és szénhidrátanyagcsere-zavaron kívül náluk magas vérnyomás és hasi típusú elhízás is fennáll.

Tájékoztatás - ellenőrzés

Világszerte a szakemberek azt szorgalmazzák, hogy az orvos alaposan tájékoztassa a páciensét a helyes étkezési szokásokról és az egészséges életmódról, hangsúlyozza és ébressze rá a beteget a kezelés fontosságára.

Nagyon fontos lenne javulást elérni az ún. másodlagos megelőzés és a kezelés terén. Ide egyebek mellett az új terápiák alkalmazása tartozik, vagyis a koleszterinszint rendszeres ellenőrzése, az ún. rossz koleszterin csökkentése, a cukorbetegek és az iszkémiás szívbetegek koleszterinszintjének csökkentése.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30 °C
Minimum: +18 °C

A felhős tájakon fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, a legkevesebb napsütés északkeleten várható. Főleg a Dunától keletre alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt lesz, de a zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul, azonban a felhősebb északkeleten néhány fokkal ez alatt maradhat a hőmérséklet. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra