Bemutatkozik egy életmentő eszköz

Jó lenne, ha a mai Magyarországon bárkitől megkérdeznék, hogy mi is az a defibrillátor, akkor nem tanácstalanul a vállait vonogatná, hanem egyből rávágná, hogy az egy életmentő eszköz.

Közelkép a defibrillátorról

Az orvostudomány fejlődése lehetővé tette olyan kis méretű, automata működésű életmentő műszer kifejlesztését, amelyet a szakembereken kívül a laikusok is nyugodtan használhatnak. Ez a defibrillátor, amelynek segítségével a klinikai halál állapotában lévő betegek nagy eséllyel éleszthetők újra.

A defibrillátor az orvosi szakkönyvekben leírt rövid definíciója a következő: a szívizom ritmus nélküli rángatózását (fibrillációját) elektromos áramütésekkel megszüntető készülék.

Az újraélesztés sikerét a gyors felismerés, hamar megkezdett újraélesztés, illetve a haladéktalanul rendelkezésre álló defibrillátor készülék jelenti.

Azáltal, hogy az automata defibrillátor képes nagy biztonsággal felismerni a fibrillációt, irányítani a további teendőket, nemcsak orvosi képzettséggel rendelkezők használhatják, hanem bárki, aki egy pár órás képzésben részt vesz.

A korábbiakban jó és hasznos társadalmi kezdeményezés született arról, hogy - mindenki által használható - defibrillátorokkal szereljék fel a tömegközlekedési eszközöket, bizonyos közhivatalokat és bevásárlóközpontokat.

Szerencsére hazánkban is egyre több helyszínen áll rendelkezésre az életet mentő defibrillátor.

A defibrillátorral bárki életet menthet

Jó tudni, hogyan működik a félautomata defibrillátor. A szív kamrai ritmuszavara a néhány percen belül leadott elektromos ütéssel megszüntethető. A félautomata defibrillátor meghatározott erejű (200-360 J) és lefutású elektromos ütést ad, amellyel "újraélesztjük" az ingerületet, így az ütést követő ún. elektromos csendben a szív saját ingerületvezető rendszere aktiválódik, és beindul a normál ingerképzés. Ennek sikeréhez nagy mennyiségű foszfát szükséges, melynek mennyisége a kamrafibrilláció (a kamra izomrostjainak önkéntelen, rövid ideig tartó összehúzódása) alatt igen gyorsan fogy, tehát az idő múlásával gyorsan csökken a defibrillálhatóság esélye is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: