A szívinfarktus nem azonos a hirtelen szívhalállal

A szívinfarktusnak szövődménye lehet a hirtelen szívhalál, de a köznapi nyelven gyakran szívrohamként emlegetett szívinfarktus nem mindig végződik halállal. Néha minden előjel nélkül sújt le, de gyakran már hetekkel korábban jellegzetes előjelei lehetnek.

Előjelző tünetek

A betegek mintegy kétharmada számol be bizonytalan előjelző tünetekről. Figyelmeztető előjel lehet az (angina pectoris tünetcsoport): kisebb mellkasi nyomásérzések, fizikai terhelésre fellépő mellkasi fájdalom; nehézlégzés, gyengeség, rossz közérzet, fáradékonyság, illetve ezeknek a panaszoknak gyakoribbá válása és csekélyebb terhelésre való föllépése.

Mi történik a szívvel?

A szívinfarktus olyan veszélyállapot, amelyben a szív egy részének vérellátása hirtelen nagymértékben csökken, vagy megszűnik, és a szívizom az oxigénhiány következtében elhal. Ilyenkor heves, mély, nyomó a mellkas közepén jelentkező fájdalom jelentkezik, amely gyakran sugárzik a hátba, bal karba, vállba, illetve az állkapocsba. A fájdalomerős és tartós, igen gyakran kíséri nehézlégzés, halálfélelem, sápadtság, verítékezés. Ha a beteg az első 4-6 órát túléli, egyre több a remény a gyógyulásra. Olyan esetek is vannak, hogy az akut infarktus egy része (talán 20%-a is) "néma" lehet, vagyis az illető nem veszi észre, hogy beteg lenne. Ilyenkor későbbi vizsgálatok során derül ki - meglepetésre - a lezajlott infarktus.

Gyorsan a kórházba

A legfontosabb, hogy az elzáródott érszakasz szakszerű terápia hatására minél hamarabb újból megnyíljon. Ha a roham következtében nagy szívizomterület hal el, heveny szívelégtelenség alakul ki. Ilyenkor azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést, mert a fellépő ritmuszavar, kamrafibrilláció, keringés- és légzésmegálláshoz, illetve szívmegálláshoz vezet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső