A gyermekkori cukorbetegség

A szív és érrendszeri betegségek gyermekkori megelőzéséről

A zsíranyagcseréről megállapíthatjuk, hogy a zsír elégetése során, a szervezet hosszú távon energiához jut, amiből például belső szerveink működéséhez, vagy mozgásunkhoz szükséges energiához jutunk. Ugyanakkor a szervezet számára szükség van egy olyan energiaforrásra is, amelyhez gyorsan hozzáfér: ez a cukor.

A cukor elégetéséhez azonban nélkülözhetetlen a hasnyálmirigy ún. szigetsejtjeiben termelődő inzulin.

A cukorbetegség lényege, hogy ez az inzulin nem termelődik, mert a szigetsejtek egy bonyolult immunológiai folyamat végén kb. 90 %-ban tönkremennek. Az inzulin hiánya elsősorban a cukor, de az előbb említett zsírok lebontását, elégetését is károsítja. A normális zsírbontáshoz ugyanis a cukrok égetésének is tökéletesnek kell lennie, vagy ahogy orvoselődeink mondták: "a zsírok a szénhidrátok tüzében égnek el."

Mint látható tehát, összetett anyagcserezavarról van szó, mely magas vér-, és vizelet-cukor, vizelet-aceton ürítést eredményez, magas vérzsír (koleszterin, triglicerid) értékekkel.

Miről ismerheti fel a szülő, hogy gyermeke cukorbeteg? Néhány szembeötlő tünetről:

  • A gyerek vizeletének mennyisége nő, esetleg éjjel is vizel,
  • nagyon szomjas, rengeteg (4-6 liter) folyadékot fogyaszt naponta,
  • étvágya kezdetben jó is lehet, de mégis fogyni kezd.

Ezeket a kezdeti tüneteket észlelik a szülők, és így a kórházba került gyermeknél a diagnózis felállítása már igen könnyű.

A cukorbeteg gyermek kórházban eltöltött idejének első napjai nehezek lehetnek a szülő és a gyermek számára egyaránt. Célunk, hogy a vércukorszint beállítása lehetőleg a normál tartományba essen, és a gyermek a társaihoz hasonlóan teljes értékű életet élhessen, jól tanuljon, sokat sportoljon, mozogjon. Ezért aztán el kell sajátítani a szükséges segédeszközök (inzulin injekció, vércukormérő stb.) kezelését, meg kell tanulni a diéta és az injekciózás gyakorlatát, szinte át kell alakítani a család életét. Ez bizony nagyon nehéz feladat!

Célunk a többi Diabetes Centrummal együtt az, hogy a betegség kapcsán jelentkező felnőttkori érszövődményeket is megelőzzük. Ezek a szív-koszorúerek, a szemfenék erei, az agyi erek, valamint a végtagok ereinek megbetegedései lehetnek.

A cukorbetegek pontos és jó inzulinbeállítása, valamint a diéta lehetőséget ad arra, hogy ne csak a betegség azonnali következményeit, de a későbbi esetleges érelmeszesedésből adódó szövődményeket is elkerüljük.

Mindezekhez ad osztályunk valamennyi dolgozója (nővérek, dietetikus, pszichológus és orvos) segítséget a Diabetes Centrumunkba jelentkező cukorbeteg családok számára.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +7 °C
Minimum: -1 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, emellett az éjszaka kialakult köd, pára is fokozatosan megszűnik. Sokfelé várható eső, zápor, ami északnyugat felől egyre nagyobb területen - nagyjából a Pécs-Miskolc vonalig - havas esőbe, havazásba vált. Északnyugaton a friss hóréteg síkvidéken meghaladhatja az 5, a magasabban fekvő területeken akár az 5-10 centimétert is. Átmeneti időre néhol ónos eső előfordulhat, sőt helyenként zivatar is kialakulhat. Késő délutántól nyugat felől csökken a csapadékhajlam. Eleinte északnyugaton az északnyugati, délkeleten a déli szelet erős lökések kísérhetik. Napközben az északnyugatira, nyugatira forduló légmozgás többfelé erős, az Észak-Dunántúlon időnként viharos lesz, és ott a magasabban fekvő helyeken hófúvás is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére -3 és +8 fok közé hűl le a levegő, a keleti határvidéken lesz a melegebb. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.