A gyermekkori cukorbetegség

A szív és érrendszeri betegségek gyermekkori megelőzéséről

A zsíranyagcseréről megállapíthatjuk, hogy a zsír elégetése során, a szervezet hosszú távon energiához jut, amiből például belső szerveink működéséhez, vagy mozgásunkhoz szükséges energiához jutunk. Ugyanakkor a szervezet számára szükség van egy olyan energiaforrásra is, amelyhez gyorsan hozzáfér: ez a cukor.

A cukor elégetéséhez azonban nélkülözhetetlen a hasnyálmirigy ún. szigetsejtjeiben termelődő inzulin.

A cukorbetegség lényege, hogy ez az inzulin nem termelődik, mert a szigetsejtek egy bonyolult immunológiai folyamat végén kb. 90 %-ban tönkremennek. Az inzulin hiánya elsősorban a cukor, de az előbb említett zsírok lebontását, elégetését is károsítja. A normális zsírbontáshoz ugyanis a cukrok égetésének is tökéletesnek kell lennie, vagy ahogy orvoselődeink mondták: "a zsírok a szénhidrátok tüzében égnek el."

Mint látható tehát, összetett anyagcserezavarról van szó, mely magas vér-, és vizelet-cukor, vizelet-aceton ürítést eredményez, magas vérzsír (koleszterin, triglicerid) értékekkel.

Miről ismerheti fel a szülő, hogy gyermeke cukorbeteg? Néhány szembeötlő tünetről:

  • A gyerek vizeletének mennyisége nő, esetleg éjjel is vizel,
  • nagyon szomjas, rengeteg (4-6 liter) folyadékot fogyaszt naponta,
  • étvágya kezdetben jó is lehet, de mégis fogyni kezd.

Ezeket a kezdeti tüneteket észlelik a szülők, és így a kórházba került gyermeknél a diagnózis felállítása már igen könnyű.

A cukorbeteg gyermek kórházban eltöltött idejének első napjai nehezek lehetnek a szülő és a gyermek számára egyaránt. Célunk, hogy a vércukorszint beállítása lehetőleg a normál tartományba essen, és a gyermek a társaihoz hasonlóan teljes értékű életet élhessen, jól tanuljon, sokat sportoljon, mozogjon. Ezért aztán el kell sajátítani a szükséges segédeszközök (inzulin injekció, vércukormérő stb.) kezelését, meg kell tanulni a diéta és az injekciózás gyakorlatát, szinte át kell alakítani a család életét. Ez bizony nagyon nehéz feladat!

Célunk a többi Diabetes Centrummal együtt az, hogy a betegség kapcsán jelentkező felnőttkori érszövődményeket is megelőzzük. Ezek a szív-koszorúerek, a szemfenék erei, az agyi erek, valamint a végtagok ereinek megbetegedései lehetnek.

A cukorbetegek pontos és jó inzulinbeállítása, valamint a diéta lehetőséget ad arra, hogy ne csak a betegség azonnali következményeit, de a későbbi esetleges érelmeszesedésből adódó szövődményeket is elkerüljük.

Mindezekhez ad osztályunk valamennyi dolgozója (nővérek, dietetikus, pszichológus és orvos) segítséget a Diabetes Centrumunkba jelentkező cukorbeteg családok számára.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció