Mit árul el a köhögésünk?

A köhögés két fő kategóriába sorolható: van akut és krónikus változat.

Mi a különbség az akut és a krónikus köhögés között?

Az akut köhögés rövidtávú, és legfeljebb három hétig tart. Általában felső légúti fertőzés, például megfázás eredménye. A krónikus köhögés viszont tartós, és okozója lehet például az asztma, vagy valamilyen mélyebb légúti fertőzés, így a bronchitis.

Ha valaki nagyon köhög, a kellemetlenségek miatt többnyire felkeresi orvosát, de vannak jelek, amelyek esetén azonnal rendelésre kell menni. Ilyenek a vér felköhögése , a múlni nem akaró zihálás, vagy mellkasi fájdalom. De orvosnál a helye mindenkinek, aki komolyan veszít a testsúlyából, vagy nagyon letargikussá válik. Náluk ugyanis könnyen lehet, hogy nem csak egy makacs megfázás van a háttérben. Nézzünk néhány köhögésfajtát közelebbről.

A vírusfertőzés utáni köhögés szinte mindig megérkezik
A vírusfertőzés utáni köhögés szinte mindig megérkezik.

Mellkasi köhögés

Okok: A légutak tisztítását segítő váladék túlzott képződése okozza. A test természetes reakciója a köhögés, hogy a felesleges nyákot eltávolítsa a szervezetből.

Tünetek: Feszülő mellkas, szörtyögő érzés a mellkason belül, ragadós, viszkózus váladék felköhögése.

Kezelés: Ha a köhögés irritációt okoz, akkor a köptetőszer alkalmazása segít a lerakódás oldásában, megszüntetésében, és könnyebbé teszi a köhögést.

Száraz, hangos köhögés

Okok: A viszkető érzéssel együtt járó száraz köhögést a torok irritációja váltja ki.

Tünetek: A torok a felső légutakban fellépő gyulladás következtében nyeléskor fájhat.

Kezelés: Olyan gyulladáscsökkentő (például szopogatható cukorka, vagy szirup), amely segíthet a torok bevonásával megnyugtatni a felső légutakat, és mérsékeli a levegő áthaladásának kellemetlenségét.

Minden, amit a száraz köhögésről tudni kell A száraz köhögés számtalan betegség tüneteként előfordulhat. A helyes gyógymód meghatározásához fontos ismerni a köhögés típusát és a kiváltó betegséget.

Vírusfertőzés utáni köhögés

Okok: A vírusfertőzés utáni köhögés szinte minden megfázásánál vagy influenzás megbetegedésnél megjelenik. Hosszú ideig megmaradhat, ha a megfázást okozó vírus torokgyulladást is kivált.

Tünetek: A torok irritálódik, és a köhögést az idegek tartós érzékenysége váltja ki.

Kezelés: A legtöbb esetben nincs bakteriális fertőzés, így az antibiotikumok nem segítenek. Egy olyan gyógyszirup lehet a megoldás, amely a köhögési ingert csillapító dextrometorfánt és mentolt tartalmaz.

Szamárköhögés

Okok: A fertőzést a Bordetella pertussis baktérium okozza , és a tünetek általában a fertőzés után körülbelül egy héttel jelennek meg, bár ez a késés akár 21 napos is vehet.

Tünetek: A kezdeti enyhe, megfázásszerű tünetek heteken át tartó súlyos köhögési rohamokba mennek át, amelyek a vastag váladékozás miatt lépnek fel. A rohamokat követően általában belégzéskor fordul elő a szamárbőgésre emlékeztető magas hang vagy a zihálás. A csecsemők és a kisgyermekek is köhögés után hányhatnak is.

Kezelés: A vakcinázás kulcsfontosságú a betegség kezelésében, mert ez a kór nagyon veszélyes lehet a kisgyermekekre. Sokkal kevésbé súlyos az idősebb gyermekeknél, ritka a felnőtteknél, és antibiotikumokkal, illetve vény nélküli gyógymódokkal kezelhető.

Ezekkel érdemes próbálkozni, ha fáj a torkunk A fájó, nyelésre érzékeny, kaparó torok, köhögés - ezekkel a tünetekkel telente szinte mindenki legalább egy alkalommal találkozik. Ilyenkor érdemes kipróbálni az alábbi, enyhülést hozó módszereket .

Hörghurut

Okok: A nagy légutak és a tüdő fertőződése, ami gyulladást okoz.

Tünetek: Olyan kaparó köhögés, amely sárgásszürke váladék hoz fel, illetve megfázásos tüneteket (elzáródott orrot, fejfájást és fáradtságot) kísér.

Kezelés: A legtöbb bronchitis otthon is kezelhető ágynyugalommal és sok folyadékkal, ami megakadályozza nyálkahártya kiszáradását. A fájdalmat paracetamollal lehet kezelni. A torokfájásra többnyire nem kellenek vényköteles gyógyszerek.

Asztma

Okok: Nem világos, hogy mi okozza az asztmát , de valószínűleg olyan genetikai és környezeti tényezők kombinációja, amelyek a hörgőket érzékenyebbé teszik. A szervezet allergiás reakcióval válaszol az irritációra. A kiváltó okok között lehetnek allergének és olyan irritáló hatások, mint a füst és az időjárás.

Tünetek: Zihálás és légszomj, kilégzési nehézség, valamint feszes mellkas és köhögés.

Kezelés: a háziorvosok általában hörgőtágítót és gyulladáscsökkentő inhalációs szteroidokat írnak fel.

Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD)

Okok: Az elsődleges ok a dohányzás . A füst miatt elhúzódó hörgőgyulladás alakul ki, ami fokozott váladéktermelést eredményez.

Tünetek: Nehéz légzés, fulladás fizikai terheléskor, tartós nyákos köhögés és gyakori mellkasi fertőzések.

Kezelés: A dohányzás abbahagyása. Aktívabb életmód és egészséges táplálék fogyasztása a fertőzések megelőzése érdekében.

Forrás: bt.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)