A kéz izmainak erősítése tornával

Kezünk, ujjaink tornáztatása úgy a nagyobb mozgásszabadság, mint az esetleges fájdalmak enyhítése szempontjából is lényeges. Egyszerű, otthon is elvégezhető gyakorlatokat mutatunk.

Kezünk izmainak erősítése fokozza a kéz mozgékonyságát és enyhet adhat a kézfájdalmak jelentkezésekor . Nem kell bonyolult, megerőltető gyakorlatokra gondolni (sőt csak addig nyújtsunk az egyes gyakorlatoknál, ameddig ez elfogadhatónak érződik, nem pedig fájdalmasnak), a hatást ugyanis nem a gyakorlatok nehézsége, hanem az ismétlés és a rendszeresség biztosítja.

Nézzük a gyakorlatsort!

Bemelegítésül szorítsuk ökölbe a kezünket gyengéden, szabályosan! Tartsuk így ujjainkat fél- vagy egy percig, majd társuk szélesre őket! Ismételjük el négyszer mind a két kézzel!

A következő gyakorlat már érezhető eredményt hozhat a fájdalom enyhítésében. Az ujjakat fogjuk nyújtani. Helyezzük kezünket tenyérrel lefelé egy asztalra vagy egyéb lapos felületre! Nyújtsuk ujjainkat óvatosan, hogy tenyerünk a lehető legteljesebben feküdjön a felületen! Tartsuk meg így a kezünket 30-60 másodpercig, majd lazítsuk el! Mindkét kézzel négyszer ismételjünk!

Ujjaink mozgásszabadságát úgynevezett karomnyújtással is fokozhatjuk. Fordítsuk kezünket tenyérrel magunk felé, majd hajlítsuk ujjvégeinket az ujjaink tövéhez karomszerűen! Tartsuk meg ebben a pozícióban 30-60 másodpercig, és ismételjük a gyakorlatot mindkét kézen négyszer!

kéztorna

Kezünk mozdulatarzenáljában nagy szerepe van a szorításnak, amely a különféle tárgyak megtartásától az ajtók-ablakok kinyitásáig nagyon sok hétköznapi helyzetet meghatároz. Ezt a következő gyakorlattal lehet erősíteni. Vegyünk kézbe egy puha labdát (például stresszlabdát), és szorítsuk meg olyan erősen, ahogy csak tudjuk! Tartsuk összeszorítva néhány másodpercig, majd lazítsuk el a kezünket! 10-15 ismétlés szükséges mindkét kézen, egy gyakorlás után pedig ne végezzük újra a gyakorlatot 48 órán keresztül. Ha pedig az ujjainkat érintő ízületi betegségünk van, akkor inkább hagyjuk ki ezt a gyakorlatot!

Ujjaink izmait csípést imitáló mozdulattal is erősíthetjük, aminek áldásos hatását például kulcshasználatnál, csomagolt ételek kinyitásánál vagy tankolás esetén az üzemanyag-pumpa kezelésénél érzékelhetjük. Egy puhább (például szivacs-) labdát csippentsük fel az ujjainkkal, tartsuk 30-60 másodpercig, majd engedjük el! 10-15-ször ismételjük, majd 48 órán át pihentessük ujjainkat! Ízületi problémákkal ugyanakkor ez a gyakorlat sem ajánlott.

Ujjaink hajlékonysága, mozdíthatósága egyszerű ujjemeléses gyakorlattal is fejleszthető. Fektessük kezünket tenyérre lefelé egy asztallapra, majd óvatosan emeljünk fel egyszerre egy ujjat, aztán eresszük vissza! 10-12 alkalommal emelgessük végig az összes ujjunkat mindkét kézen.

Specifikusan egyes ujjakat is tornáztathatunk, így például a hüvelykujjunkat, aminek előnye, hogy jobban tudunk majd fogni nehezebb, illetve szélesebb dolgokat (üvegeket, dobozokat). Fordítsuk magunk felé a tenyerünket, majd távolítsuk el hüvelykujjunkat a tenyértől, aztán pedig próbáljuk megérinteni vele a kisujjunk tövét! Tartsuk ott 30-60 másodpercig, és legalább négyszer ismételjük meg a gyakorlatot mindkét kézzel!

Maradván a hüvelykujjnál, olyan mozdulatok, mint például az evőeszközök vagy egy toll megragadása, könnyebbé tehetőek a következőképpen. Fordítsuk magunk felé a tenyerünket, majd egyesével, gyengéden érintsük hozzá hüvelykujjunkat a többi négy ujjvéghez O alakot formázva! Tartsuk ott minden ujjnál 30-60 másodpercig, és mindkét kézzel legalább négyszer végezzük el a gyakorlatot!

Csuklónk nyújtásának, erősítésének (melyet csak akkor végezzünk, ha nem gyulladt a terület) legegyszerűbb módja, ha felállunk, és összeérintjük a tenyereinket "imádkozó" pozícióban. Könyökeink érjenek össze, kezünk pedig az arcunk előtt legyen! Tenyerünket egymáshoz simítva lassan távolítsuk el egymástól a könyököket, közben pedig engedjük le a kezeket csípőmagasságig! Tartsuk ott meg 10-30 másodpercig, majd néhányszor ismételjünk! A másik egyszerű és hatásos módszer pedig, ha ülve a combunkra fektetjük a kezünket tenyérrel felfelé, nyitott ujjakkal, majd finoman ökölbe szorítjuk a kezünket, és öklünket elemeljük a test felé (míg a kar a combunkon marad). Tartsuk így 10 másodpercig, majd fektessük vissza öklünket, és nyissuk szét ujjainkat! Mindkét kézzel tízszer ismételjünk!

Ha kezünket, ujjainkat merevnek érezzük, ha fájdalmat okoz a mozgatásuk, akkor sem kell lemondanunk a tornáról: melegítéssel (például meleg vízben 10 percig áztatva, a gyakorlatok előtt meleg kesztyűt húzva) ugyanis sokszor megkönnyíthetjük a mozgatásukat.

A cikk megjelenését a Béres Gyógyszergyár Zrt. támogatta.

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +3 °C

Felhőátvonulások lesznek jellemzők több-kevesebb napsütéssel. Többfelé lehet zápor vagy hózápor. Erős, viharos lesz az északi szél, 3, 8 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden hidegfront hat a szervezetre. Gyakoriak lehetnek a görcsös panaszok, hasi görcs és emellett görcsös fejfájás is jelentkezhet. Alvásproblémák léphetnek fel, sokan ok nélküli idegi feszültséget, ingerlékenységet tapasztalhatnak. A szél jelentősen csökkenti a hőérzetet, rontja a komfortérzetet, és továbbra is fennáll a megfázás veszélye. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: