Tombol az influenzajárvány

Továbbra is emelkedik az influenzaszerű megbetegedések száma, az elmúlt héten már közel 35 ezren fordultak orvoshoz az országban.

A megelőző heti adathoz képest mintegy 16 százalékkal több beteg kereste fel háziorvosát influenzaszerű tünetekkel február 3. és 9. között - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett jelentésében. Mindez azt jelenti, hogy százezer lakosra átlagosan 357 megbetegedés jut, ami közel két és félszerese a járványküszöbnek. Lakosságarányosan a legtöbb esetet Pest (százezer lakosból 536 fő), Komárom-Esztergom (533), Győr-Moson-Sopron (483) és Heves megyében (443) regisztrálták, míg a legkevesebbet Csongrád (123), Somogy (129) és Hajdú-Bihar (169) megyében.

Kifejezetten sok az influenzaszerű megbetegedés a gyermekek között
Kifejezetten sok az influenzaszerű megbetegedés a gyermekek között

Baranya megyében kétszer, Komárom-Esztergom, Nógrád és Zala megyében másfélszer többen fordultak orvoshoz, mint az előző héten. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket a főváros mellett összesen tizenhárom megyében diagnosztizáltak. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról öt megyéből összesen tizenegy jelentés érkezett. A megbetegedések egy bölcsődét, két bölcsőde és óvodát, öt óvodát, két általános iskolát, valamint egy egészségügyi intézményt érintettek.

Kik kaphatják el a legnagyobb valószínűséggel az influenzát? Részletek itt.

Ami a korcsoport szerinti megoszlást illeti, a legtöbb megbetegedés, az esetek több mint harmada a 14 éven aluliak között lépett fel. Kifejezetten sok gyermeknél jelentkeztek influenzaszerű tünetek a 3-5 (százezer gyermekből 1010 főnél) és a 6-14 évesek (821) körében. A betegség előfordulási aránya ezen felül a 15-34 éves korosztályban (508) is jelentősen meghaladta az országos átlagot.

Az NNK laboratóriumi szakemberei a betegektől levett minták 36,4 százalékában mutatták ki influenzavírusok jelenlétét: a 135 vizsgálati anyagból 32 influenza A, 13 pedig influenza B vírusokat tartalmazott. Összességében elmondható, hogy harmadik hete tart az járvány Magyarországon, ennek során pedig a lakosság 0,8 százaléka kereste fel orvosát influenzaszerű panaszokkal.

Influenzás vagy influenzaszerű tünetek? Az influenza kifejezés a influenzavírusok okozta fertőzést és megbetegedést foglalja magában. Ennek tünetei közé tartozik a láz, köhögés és torokkaparás, orrfolyás és orrdugulás, izomfájdalmak, hidegrázás, fejfájás, illetve fáradtság, kimerültség. Ezzel szemben influenzaszerű megbetegedésről akkor beszélünk, ha a betegnél köhögés és 38 Celsius-fok felettilázlépett fel az orvosnál tett látogatást megelőző legfeljebb tíz napon belül. Az influenzaszerű megbetegedések hátterében valójában nemcsak influenzavírusok, hanem egyéb tényezők, például más, felső légúti fertőzést kiváltó kórokozók is állhatnak. Teljes bizonyosságot csak laboratóriumi vizsgálatokkal lehet nyerni a diagnózist illetően. (Forrás: webmd.com; who.int)

Mit tehetünk a megelőzésért?

Az influenza elleni védekezés legalapvetőbb lépcsőit mutatja be az Országos Közegészségügyi Intézet alábbi infografikája. Bővebben olvashat a megelőzési lehetőségekről dr. Meglécz Katalinnal, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkárával készült interjúnkban ide kattintva.

Országos Közegészségügyi Intézet influenza
Országos Közegészségügyi Intézet influenza

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső