Küszöbön az influenzajárvány (2)

Közel harmadával több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az elmúlt, mint az azt megelőző héten. A járványküszöböt ugyanakkor továbbra sem érte el a megbetegedések száma.

A január 13-19. közötti időszakban több mint 12 ezer influenzaszerű megbetegedést regisztrált a figyelőszolgálat, ami közel 30 százalékos emelkedést jelent egy hét alatt - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb, szerdán közzétett adataiból. Laboratóriumi vizsgálatot 45 influenzagyanús beteg mintáján végeztek a szakemberek, és ezek közül 9 esetben igazolták influenza A vírusok jelenlétét. A fekvőbeteg-ellátó intézmények saját betegeik körében lefolytatott vizsgálatok alapján 22 influenza A és egy influenza B okozta fertőzésről tettek jelentést.

Megközelítette a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma
Megközelítette a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma. Fotó: iStock

Számszerűleg a legtöbb megbetegedés a 15-34 éves korosztályt érintette. Ami a területi megoszlást illeti, lakosságszámhoz viszonyítva a legtöbben Pest, Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében, valamint a fővárosban keresték fel orvosukat influenzaszerű panaszokkal. Mind közül csupán Tolna megyében csökkent a betegszám, ezzel együtt továbbra is Csongrád megyében betegedtek meg a legkevesebben - 100 ezer lakosból átlagosan 18,4 fő. Országosan 126 influenzaszerű megbetegedés jut minden 100 ezer lakosra, ami kevéssel marad el a járványküszöbtől.

Mit tehetünk a megelőzésért?

Az influenza elleni védekezés legalapvetőbb lépcsőit mutatja be az Országos Közegészségügyi Intézet alábbi infografikája. Bővebben olvashat a megelőzési lehetőségekről dr. Meglécz Katalinnal, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkárával készült interjúnkban ide kattintva.

Országos Közegészségügyi Intézet influenza
)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: