Kitört az influenzajárvány (4)

Az idei év negyedik hetében megkezdődött az influenzajárvány Magyarországon - tette közzé szerdai jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Milyen esetekben kell csillapítani a lázat? Részletek itt.

Január 20. és 26. között több mint 17 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az országban, ami mintegy 40 százalékos emelkedést jelent a megelőző heti adathoz képest. Mindez azt jelenti, hogy százezer lakosra 179 megbetegedés jutott, így kijelenthető, hogy a betegszám meghaladta a járványküszöböt.

A múlt heti adatok szerint elkezdődött az influenzajárvány
A múlt heti adatok szerint elkezdődött az influenzajárvány

Népességarányosan a legtöbb esetet Pest (százezer lakosra vetítve 321 megbetegedést), Győr-Moson-Sopron (256) és Fejér megyében (201), valamint a fővárosban (239) regisztrálták. Az elmúlt hetekhez hasonlóan ezúttal Csongrád megyében (44) fordult elő a legkevesebb influenzaszerű megbetegedés, ám így is több mint dupla annyian fordultak orvoshoz, mint egy héttel korábban. Ami a korcsoport szerinti megoszlást illeti, továbbra is a 15-34 éves korcsoportban betegedtek meg a legtöbben, ugyanakkor jelentősen, közel tíz százalékkal nőtt a betegek aránya a 14 éven aluliak körében.

A negyedik naptári héten 58 influenzagyanús betegtől vett mintát vizsgáltak meg az NNK laboratóriumi szakemberei. Ezek közül 19 esetben influenza A, 3 esetben influenza B vírusok jelenlétét igazolták a vizsgálatok. A beküldött minták több mint harmadánál tehát valóban influenzás megbetegedés állt a betegek panaszai mögött. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról számoltak be egy Bács-Kiskun megyei óvoda, illetve egy-egy Baranya és Heves megyei egészségügyi intézmény esetében. Utóbbi kapcsán a virológiai vizsgálatok influenza A(H1N1)pdm09 vírus jelenlétét igazolták.

Influenzás vagy influenzaszerű tünetek? Az influenza kifejezés a influenzavírusok okozta fertőzést és megbetegedést foglalja magában. Ennek tünetei közé tartozik a láz, köhögés és torokkaparás, orrfolyás és orrdugulás, izomfájdalmak, hidegrázás, fejfájás, illetve fáradtság, kimerültség. Ezzel szemben influenzaszerű megbetegedésről akkor beszélünk, ha a betegnél köhögés és 38 Celsius-fok felettilázlépett fel az orvosnál tett látogatást megelőző legfeljebb tíz napon belül. Az influenzaszerű megbetegedések hátterében valójában nemcsak influenzavírusok, hanem egyéb tényezők, például más, felső légúti fertőzést kiváltó kórokozók is állhatnak. Teljes bizonyosságot csak laboratóriumi vizsgálatokkal lehet nyerni a diagnózist illetően. (Forrás: webmd.com; who.int)

Mit tehetünk a megelőzésért?

Az influenza elleni védekezés legalapvetőbb lépcsőit mutatja be az Országos Közegészségügyi Intézet alábbi infografikája. Bővebben olvashat a megelőzési lehetőségekről dr. Meglécz Katalinnal, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkárával készült interjúnkban ide kattintva.

Országos Közegészségügyi Intézet influenza
Országos Közegészségügyi Intézet influenza

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció