Kik kaphatják el a legnagyobb valószínűséggel az influenzát?

Javában tart az influenzaszezon, és bár a betegség szinte mindenkit fenyeget, vannak akik nagyobb valószínűséggel fertőződhetnek meg. Mutatjuk, kiknek kell fokozottan figyelniük.

Mi az az influenza?

Az influenza vírusos megbetegedés, melyet láz, orrfolyás, köhögés, fejfájás, rossz közérzet, az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata jellemez. Az influenzavírusok az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan a köhögéskor, tüsszögéskor és beszéd közben keletkező légúti váladékcseppecskék révén, cseppfertőzéssel terjednek. Az influenzaszezon általában késő ősztől kora tavaszig tart. Az országos járvány - amely évről évre akár több százezer embert is érinthet Magyarországon - januárban vagy februárban kezdődik, és akár 8-10 hétig is elhúzódhat.

Az influenzavírusok cseppfertőzéssel terjednek
Az influenzavírusok cseppfertőzéssel terjednek. Fotó: iStock

Ők a legveszélyeztetettebbek

Bár az influenzát szinte bárki elkaphatja, vannak, akik nagyobb valószínűséggel fertőződhetnek meg. Mivel az oltást tartják a leghatékonyabb védekezési módszernek, fokozott lehet a veszély azoknál, akik úgy döntenek, nem adatják be maguknak a vakcinát. Szintén a rizikócsoportba tartoznak a krónikus betegséggel - pl. asztma, bizonyos tüdőbetegségek, idegrendszeri betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, vese- és májbetegségek, anyagcserét vagy az endokrinrendszert érintő betegségek - küzdők.

Immungyengeséggel járó állapotok esetén könnyebb megfertőződni, és a szövődmények kialakulására is több az esély. Főleg daganatos betegségek, szervátültetés, hosszú ideje tartó szteroidszedés, illetve HIV-fertőzés,AIDSesetén lényeges, hogy megfelelően védekezzünk az influenza ellen. Nem túl erős az immunrendszere a 12 hónapnál fiatalabbaknak, a 65 éven felülieknek, a várandós kismamáknak és a friss édesanyáknak sem - utóbbi két csoportnál ráadásul afertőzésa születendő magzatot vagy az újszülöttet is érintheti. Legyenek körültekintőbbek azok is, akik a közeljövőben babát terveznek.

Egészségtelen életmód esetén ugyancsak fogékonyabbak lehetünk a betegségre, a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és a kevés folyadékfogyasztás árt a védekezőképességnek. Az utóbbi években egyébként több kutatás is bizonyította, hogy azelhízáskomoly rizikófaktor: azoknál, akiknek a testtömegindexük meghaladja a 40-es értéket, nagyobb a fertőzés esélye, ráadásul maga a betegség is sokkal súlyosabb lefolyású lehet.

Az egészségi állapotunk, a korunk, illetve a súlyunk mellett számít, milyen környezetben töltjük a mindennapjainkat. Ha sokat tartózkodunk olyan helyen, ahol nagy tömeg van - pl. tömegközlekedési eszközökön -, értelemszerűen megnő a fertőzésveszély. Az egészségügyi intézmények dolgozóinak, illetve az ott kezelt betegeknek szintén nagyobb az esélyük elkapni az influenzát.

Ha megfertőződtünk...

Immunerősítő vitaminok, ásványi anyagok, amik télen különösen fontosak - a részletek itt!

A kezelés során a legfontosabb, hogy maradjunk ágyban, pihenjünk, igyunk sok folyadékot, és ne erőltessük meg magunkat. Felgyorsíthatjuk a gyógyulást azzal is, ha a lábadozás alatt többféle gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk, és megnövelt adagban szedünk bizonyos immunerősítő vitaminokat. Azok a vény nélkül kapható készítmények is segíthetnek, amelyek kifejezetten az influenza tüneteinek enyhítésére szolgálnak. Amennyiben nem javul az állapotunk, és esetleg valamilyen szövődmény gyanúja is felmerül, azonnal forduljunk orvoshoz.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: