Egyre több az influenzás Magyarországon

Mintegy 30 ezren keresték fel influenzaszerű tünetekkel háziorvosukat múlt héten az országban. A legtöbb megbetegedés a 14 éven aluli gyermekeket érinti.

Százezer lakosból átlagosan 307-en fordultak orvoshoz január 27. és február 2. között - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb, szerdán közzétett jelentésében. Mindez azt jelenti, hogy bár a betegszám már a negyedik naptári héten is meghaladta a járványküszöböt (143,5 beteg minden százezer emberből), azóta további 70 százalékkal emelkedett az érintettek száma. A legtöbb megbetegedést Pest (százezer lakosra vetítve 577 főt) és Győr-Moson-Sopron (495) megyében, valamint a fővárosban (393) regisztrálták.

Megugrott az influenzaszerű megbetegedések száma a 3-5 évesek között
Megugrott az influenzaszerű megbetegedések száma a 3-5 évesek között. Fotó: iStock

A korábbi hetek adataihoz képest szintén változást jelent, hogy immár a 14 éven aluliak körében fordult elő a legtöbb megbetegedés - az összes eset 37,9 százaléka köthető ehhez a korcsoporthoz. A 15-34 évesek aránya 33,4, a 35-59 éveseké 21,6 százalék, míg a 60 éven felülieké 7,1 százalék. Kifejezetten magas az influenzaszerű tünetek előfordulása a 3-5 éves gyermekek körében - a százezer főre vetített 847 fős érték több mint két és félszerese az országos átlagnak.

Az ötödik naptári héten összesen 75 betegtől érkezett minta virológiai vizsgálatra az NNK szakembereihez. Ezek közül 23 esetben influenza A, 5 esetben influenza B vírus okozta fertőzést azonosítottak, azaz a vizsgált betegek több mint harmada valóban influenzás volt. A kórházakban fekvő betegeknél kezdeményezett laboratóriumi vizsgálatok 59 esetben mutattak ki influenza A és 7 esetben influenza B vírus okozta fertőzést.

Influenzás vagy influenzaszerű tünetek? Az influenza kifejezés a influenzavírusok okozta fertőzést és megbetegedést foglalja magában. Ennek tünetei közé tartozik a láz, köhögés és torokkaparás, orrfolyás és orrdugulás, izomfájdalmak, hidegrázás, fejfájás, illetve fáradtság, kimerültség. Ezzel szemben influenzaszerű megbetegedésről akkor beszélünk, ha a betegnél köhögés és 38 Celsius-fok felettilázlépett fel az orvosnál tett látogatást megelőző legfeljebb tíz napon belül. Az influenzaszerű megbetegedések hátterében valójában nemcsak influenzavírusok, hanem egyéb tényezők, például más, felső légúti fertőzést kiváltó kórokozók is állhatnak. Teljes bizonyosságot csak laboratóriumi vizsgálatokkal lehet nyerni a diagnózist illetően. (Forrás: webmd.com; who.int)

Mit tehetünk a megelőzésért?

Az influenza elleni védekezés legalapvetőbb lépcsőit mutatja be az Országos Közegészségügyi Intézet alábbi infografikája. Bővebben olvashat a megelőzési lehetőségekről dr. Meglécz Katalinnal, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkárával készült interjúnkban ide kattintva.

Országos Közegészségügyi Intézet influenza
)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: