A leggyakoribb téli betegségek

A téli hónapokban a háziorvosokhoz fordulók száma is megnő. Az ebben az időszakban már hagyományosnak mondható megfázás mellett sok más betegség is ilyenkor ér tetőpontjára. Melyek ezek, és hogyan védekezhetünk ellenük?

Az éves megbetegedések jelentős hányada a késő őszi-kora tavaszi, illetve a téli időszakra datálható. Ennek több oka is van. A hideg, nedves idő kedvez a kórokozók terjedésének, míg a szervezetünk védelméért felelős sejtek termelődéséhez nem ideális. A napsütéses órák száma is ebben az időszakban a legalacsonyabb, ami miatt az immunrendszerünk egészséges működéséhez elengedhetetlen D-vitaminból is hiányt szenvedünk. Az idénygyümölcsök és zöldségek is eltűnnek az áruházak polcairól, így a vitaminraktára egészét kénytelen felélni a szervezetünk, ami így kiszolgáltatottabbá válik a vírusokkal és bacilusokkal szemben. A téli betegségek kapcsán legtöbbünknek a megfázás juthat eszébe, de sok más betegség is ebben az időszakban fordul elő a legnagyobb arányban, vagy jelentkezik a legintenzívebb tünetekkel. Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat a cikkünkben.

Megfázás

A megfázás nem egyetlen betegséget jelöl: tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, amelyet a felső légutakban vírusok által okozott megbetegedések esetén használunk. A betegség neve megtévesztő lehet, hiszen önmagában nem a hideg okozza, bár az alacsony hőmérséklet kétségtelenül hozzájárul a kialakulásához. Valójában vírusok (legtöbb esetben az úgynevezett rhinovírusok) váltják ki, amelyek cseppfertőzéssel terjednek, és azimmunrendszerlegyengülését kihasználva okozhatnak kellemetlen tüneteket. Az ilyenkor fellépő panaszokat mindannyian jól ismerhetjük: rendszerint tüsszögés, orrdugulás, torokfájás, illetve rövid ideig tartó hőemelkedés is jelentkezhet.

Maga a nátha nem gyógyítható, a vírusok ellen az antibiotikum is hatástalan. Szerencsére azonban az immunrendszerünk fel tudja venni a harcot a betegséggel szemben, mi csak asszisztálni tudunk ehhez a folyamathoz, és a tüneteit enyhíthetjük. Sok pihenés és bőséges folyadékfogyasztás mellett néhány nap alatt átlendülhetünk a betegség nehezén.

Magas vérnyomás

Kevésbé ismert, de a vérnyomásproblémák is intenzívebben jelentkezhetnek a téli hónapokban. A hideg miatt ugyanis az erek beszűkülnek, hogy a szervezet így gátolja a hővesztést. Emiatt a vérnyomás is megemelkedik, a szívnek pedig jobban kell dolgoznia ahhoz, hogy a vért minden szükséges helyre eljuttathassa. A téli hónapok ezért a szívbetegséggel küzdőknek sem kedveznek.

A magasvérnyomás-betegség sokszor tünetmentes marad, csak egy más betegség miatti kivizsgálás vagy rutin orvosi ellenőrzés során derül rá fény. Hogy megelőzzük a problémát, fontos, hogy egész évben tartsuk a megfelelő testsúlyt, mozogjunk rendszeresen és kerüljük a nehéz, zsíros ételeket, illetve a káros szenvedélyeket.

A téli hónapokban a háziorvosokhoz fordulók száma is megnő. Fotó: iStock
A téli hónapokban a háziorvosokhoz fordulók száma is megnő. Fotó: iStock

Hörghurut

A hörghurut (másnéven bronchitis) a tüdő hörgőinek belső felszínét bélelő nyálkahártya gyulladását jelenti, amely jelentkezhet heveny és idült formában is. A megfázás mellett gyakran okozhat gondot a téli hónapokban. A heveny típus többnyire a légcsövet is érinti és rendszerint külső beavatkozás, kezelés nélkül is jól gyógyul. Idült formája azonban a hörgők olyan tartós gyulladását eredményezi, melynél az évek folyamán szerkezeti változás is kialakul a hörgők falában, emiatt pedig komoly légzésfunkciós zavarokkal jár.

A heveny hörghurut kezelésekor is rendkívül fontos az ágynyugalom és a megfelelő folyadékpótlás, ami akár 3-4 litert is jelenthet naponta. A gyógyulás folyamatát más, a patikák polcain található készítmények is felgyorsíthatják, érdemes tehát ezeket is kipróbálni. Az idült bronchitis már hosszabb, komolyabb kezelést igénylő betegség.

Influenza

Kínzó légzőszervi tünetek, levertség ésláz- az influenza tüneteit aligha kell bárkinek is bemutatni, ahogy az is közismert, hogy a betegséget okozó vírusok rendszerint a téli hideg hónapokban támadnak. A betegség okozta panaszokat sokan összekeverik a megfázás tüneteivel, azt azonban rendszerint nem kíséri magas láz, fáradtság és végtaggyengeség. Az influenzavírus jellemzően a téli hónapokban okoz járványt, Magyarországon rendszerint januárban kezd rohamosan emelkedni a megbetegedések száma.

Az influenza gyógyszeres kezelése A rendkívül kellemetlen tünetek miatt amilyen gyorsan csak lehet, szeretnénk megszabadulni az influenzától. De vajon mennyi segítséget várhatunk e téren a gyógyszerektől? Kattintson a részletekért!

A panaszok rendszerint 1-2 nap lappangási időt követően, hirtelen jelentkeznek. Antibiotikumos kezelés ennél a betegségnél sem használ, a fő cél a tünetek enyhítése, és a szervezetünk megerősítése, hogy az hatékonyabban vehesse fel a harcot a betegséggel. Ez esetben is fontos az ágynyugalom, a bőséges folyadékfogyasztás és a vitaminpótlás.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső